Walvissen bedenken iedere paar jaar nieuw ‘volkslied’

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Groepen walvissen hebben een gezamenlijk ‘lied’ dat ze zingen. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat het melodietje iedere paar jaar verandert. Het wordt steeds eenvoudiger.

De studie duurde dertien jaar. In die periode veranderde het lied van groepen bultrugwalvissen een aantal keer. De wetenschappers spraken van een ‘culturele revolutie’. De nieuwe song die tijdens de revolutie ontstond was altijd simpeler dan de voorgaande.

Bultruggen staan erom bekend dat ze hun eigen dialect hebben. Dit taaltje is uniek voor elke populatie. Daarnaast heeft iedere groep een soort ‘volkslied’: een aantal klanken, dat elk lid van de groep in dezelfde volgorde uitspreekt.

De onderzoekers bestudeerden 95 walvissen die voor de oostkust van Australië zwommen. Ze ontdekten dat kleine veranderingen in de liedjes ontstonden, doordat individuele walvissen verfraaiingen voorstelden, die werden overgenomen door de rest van de groep.

Tijdens een ‘culturele revolutie’ veranderde een liedje echter compleet. Dat er dan werd gekozen voor een simpeler deuntje komt vermoedelijk, omdat de walvissen het moeilijker vinden om een heel nieuw nummer te leren.

De consequente versimpeling van liedjes tijdens de revoluties suggereert dat er een limiet is aan het vermogen van walvissen om nieuwe ‘taal’ te leren.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Bultruggen van over de hele wereld redden andere dieren en niemand weet waarom

Zijn elektrische hekken echt de beste manier om land-conflicten tussen olifanten en mensen op te lossen?

Translate »