Zo kom je het snelst van je rugpijn af

(Welingelichte Kringen | Désirée du Roy ) Last van je rug? Dan grijp je al snel naar pijnstillers, speciale inlegzolen of zelfs een steunverband. Maar eigenlijk is er één ding dat veel beter helpt en dat is lichaamsbeweging. Dat blijkt uit een groot Australisch onderzoek.

De onderzoekers van de universiteit van Sydney vergeleken 21 studies met in totaal 30.000 deelnemers. Steunzolen of een steunband voor de rug bleken amper effect te hebben. Lichaamsbeweging wel: het verkleinde de kans op rugpijn in het jaar dat volgde met 25 tot 40 procent.

Wat je doet maakt niet uit. Aerobics, krachttraining, hardlopen, het mag allemaal.  “Als er een pil zou zijn die het risico op rugpijn zou kunnen doen dalen met 30 procent, dan zou je er ongetwijfeld elke dag reclame voor zien op televisie,” zegt Dr. Tim Carey, die een commentaar schreef bij de publicatie.

Toch schrijven dokters bijna altijd pillen of steunzolen voor. “Inefficiënte behandelingen voorschrijven aan patiënten kan hen een vals gevoel van veiligheid geven,” voegt Carey toe. “We zien sporten nog te weinig als een geneesmiddel, omdat we in een maatschappij leven die pil-georiënteerd is.”

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »