Waarom we zo verschrikkelijk veel met eten bezig zijn
(Welingelichte Kringen | Désirée du Roy) Instagram puilt uit van de foto’s van bordjes eten, je kunt geen avond zappen of je komt wel langs een kookprogramma en koks zijn hipper dan ooit. Waar komt de hedendaagse obsessie met eten vandaan?
Volgens evolutionair psycholoog Nigel Barber ontwikkelt een obsessie zich meestal als er een tekort is. En dat is er natuurlijk niet in het westen. Maar Barber heeft er wel een (ietwat treurige) verklaring voor: veel mensen zijn continu op dieet en hebben dus wel een soort van voedseltekort. Doordat ze niets mogen eten, raken ze er door geobsedeerd.
Tweede, eveneens vrij sneue, reden is dat mensen minder gezond eten, waardoor ze ook werkelijk een tekort aan goede voedingsstoffen hebben. Derde verklaring, in lijn met de vorige, is dat mensen te weinig vezels eten waardoor een schommelende bloedsuikerspiegel voor een hongergevoel zorgt. Inactiviteit en een vagere scheiding tussen maaltijden leiden ook tot de neiging tot overeten.
Goed is die obsessie met eten allerminst. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen die veel naar kookprogramma’s kijken en zelf koken gemiddeld vijf kilo zwaarder zijn.
Bron: Welingelichte Kringen
Je kunt ook interesse hebben in: