Vegan pecan pie
(Leukegeit | Billy) Een vegan pecan pie stond al tijden hoog op mijn lijstje om te maken. Deze taart met een vulling van kokosmelk én boordevol grof gehakte pecannoten is een blijvertje geworden. Het recept is supersimpel, hieronder laat ik je zien hoe je deze pecan pie maakt.
Plantaardige taart met pecannoten
Het is tijd voor een recept met mijn favoriete noot – de pecannoot. Pecannoten zijn familie van de walnoot (ook erg lekker), maar ik vind de smaak net iets meer boter-achtig. Pecannoten zijn heerlijk om te verwerken in baksels – zoals in deze vegan pecan pie.
Een taart vol met pecannoten klinkt natuurlijk veel te machtig en vullend. Dat dacht ik ook, maar het valt allemaal ontzettend mee. Of je moet de halve taart in één avond opeten. Ja, daar ga je wel vol van zitten.
De bodem van de taart heb ik gebruikt van kant-en-klaar taartdeeg – net als de onderstaande vegan pumpkin pie. Het maakt het soms net wat makkelijker om een taart op tafel te zetten. De voorbereiding van de taart kost je slechts 10 minuten, oftewel een ideaal recept als je wel trek hebt in taart, maar geen zin hebt om lang in de keuken te staan.
Ingrediënten:
Bakvorm: taartvorm met een doorsnede van 28 centimeter
Voorbereiding: 10 minuten
Oventijd: 30-35 minuten
- 300 gram kant-en-klaar taartdeeg – ik heb die van het merk Tante Fanny gebruikt
- 200 gram grof gehakte pecannoten
- 200 ml romige kokosmelk (met een hoog vetpercentage)
- 3 eetlepels maizena
- 2 eetlepels margarine
- 90 gram kristalsuiker
- 60 ml maple syrup
- 2 theelepels vanille extract
- snufje zeezout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bedek de bakvorm met het kant-en-klare taartdeeg.
- Bak het taartdeeg – zonder de vulling – in de voorverwarmde oven alvast voor 5 minuten. Haal het uit de oven om een beetje af te koelen. Houd de oven wel op dezelfde temperatuur.
- Klop ondertussen de maizena door de kokosmelk tot een glad mengsel.
- Laat de margarine in een steelpan op middelhoog vuur smelten. Voeg de grof gehakte pecannoten toe en roer voor 30 seconden goed door. Voeg vervolgens de maple syrup, kristalsuiker, vanille extract, snufje zout en het mengsel van kokosmelk en maizena toe en roer het geheel goed door elkaar.
- Zet het vuur uit en giet de vulling over de taartbodem. Bak de vegan pecan pie af in de voorverwarmde oven voor zo’n 25-30 minuten – of totdat de zijkant mooi goudbruin van kleur is.
- Laat de taart minimaal een uurtje afkoelen.
Serveertip: Bewaar je de taart in de koelkast? Haal deze er dan minimaal een uur van tevoren uit, zodat de vegan pecan pie de perfecte textuur heeft.
Om tijd te besparen heb ik kant-en-klaar taartdeeg gebruikt. Het is natuurlijk niet zo lekker als een zelfgemaakt deeg, maar zeker goed genoeg om af en toe eens te gebruiken. Het scheelt je best wat tijd en de smaak van het deeg is prima. Zeker in combinatie met de romige vulling van kokosmelk en pecannoten is dit weer een heerlijke taart geworden.
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in:
Tips voor beginnende (flexi) vegans – plus recepten om mee te beginnen