GenezingGezondheidVoedingZiekte

15 voedingsmiddelen die tegen aambeien kunnen helpen

(aHealthylife | Juglen Zwaan) Mensen met aambeien hebben vaak het gevoel compleet gek te worden van de pijn, gevoeligheid, intense jeuk en het bloeden die daarmee gepaard gaan. Deze gezwollen aderen in de anus en het onderste deel van het rectum kunnen gaan uitstulpen of stolsels veroorzaken als ze niet worden behandeld, waardoor soms een operatie nodig is (12). Gelukkig kunnen bepaalde voedingsmiddelen de symptomen helpen verlichten – of er zelfs het ontstaan ervan tegengaan (3). Hieronder vind je 15 voedingsmiddelen die kunnen helpen bij aambeien.

15 voedingsmiddelen die tegen aambeien kunnen helpen

1. Peulvruchten

Een belangrijke vuistregel om te voorkomen dat aambeien je last bezorgen is het eten van voldoende vezels (4). Er zitten twee soorten vezels in voeding: oplosbare en onoplosbare (ofwel fermenteerbare en niet-fermenteerbare). De oplosbare soort vormt een soort gelei in je darmen en kan worden verteerd door gunstige bacteriën, terwijl de onoplosbare soort zorgt voor volume en soepelheid van de ontlasting (567). Je hebt beide nodig voor gezonde darmen. Peulvruchten zijn de eetbare zaden van planten uit de Fabaceae-familie, zoals bonen, linzen, erwten, sojabonen, pinda’s en kikkererwten. Ze zitten tjokvol met beide soorten vezels maar zijn met name rijk aan de onoplosbare soort (89). Een portie van ongeveer 200 gram gekookte linzen bevat bijvoorbeeld 16 gram vezels. Dat is ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (10). De meeste volwassenen hebben 21-38 gram per dag nodig, maar het kan variëren, afhankelijk van leeftijd en geslacht (11). Linzen en andere peulvruchten kunnen volume geven aan je ontlasting, waardoor je minder kans loopt dat je moet persen om ontlasting kwijt te raken. Dit kan bijdragen aan de preventie van aambeien of verlichting van de symptomen (12).

2.Volkorengranen

Net als peulvruchten zitten volkorengranen vol met gezonde voedingsstoffen. Dat komt doordat zowel de kiem als de zemel en het endosperm behouden blijven, waardoor ze vol zitten met gezonde componenten zoals vezels (713). Volle granen bevatten vooral veel onoplosbare vezels. Dit zorgt voor een soepele spijsvertering, wat kan helpen om pijn en ongemak vanwege aambeien te verminderen (13). Vergeet niet dat er meer soorten bestaan dan alleen volkorentarwemeel en -brood. Ook granen als gerst, mais, spelt, quinoa, bruine rijst, volkorenrogge en haver horen erbij (13). Het is met name goed om haver toe te voegen aan je voedingspatroon als je aambeienklachten wilt verminderen. Het bevat een specifiek soort oplosbare vezels genaamd bètaglucanen. Deze werken als een prebioticum, wat gunstig is voor je microbioom, aangezien prebiotica voedsel zijn voor de goede bacteriën in je darmen (1415). Als je haver gaat kopen is het goed om te weten dat havergrutten (steel-cut oats) wel langer moeten koken maar ook minder bewerkt zijn dan havervlokken of havermout. Havergrutten geven ook wat meer substantie aan je maaltijd en zijn met 5 gram vezels per portie (40 gram) vezelrijker dan de andere opties, die 4 gram vezels bevatten (1617).

3. Broccoli en andere kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten zijn onder meer broccoli, bloemkool, spruitjes, rucola, paksoi, boerenkool, radijs, koolraap en groene kool (18). Een portie rauwe broccoli (76 gram) bijvoorbeeld, levert ongeveer 2 gram onoplosbare voedingsvezels. Dit zorgt voor een soepele en regelmatige stoelgang (19). Bovendien bevatten kruisbloemige groenten glucosinolaten, plantenstoffen die door de darmbacteriën kunnen worden afgebroken (20). Een onderzoekje met 17 deelnemers wees uit dat een toename van de consumptie van kruisbloemigen met 14 gram per kilo lichaamsgewicht binnen twee weken al zorgde voor grotere diversiteit van het microbioom (20). Een grotere diversiteit van darmbacteriën hangt samen met een weerbaarder maagdarmstelsel en verbeterde immuniteit. Dit zorgt er samen met het onoplosbare-vezelgehalte voor dat kruisbloemigen een uitstekende keuze zijn om aambeien te voorkomen (2021).

4. Artisjokken
Artisjokken zitten tjokvol met vezels, met maar liefst 7 gram per middelgrote artisjok (130 gram) (22). Net als andere vezelrijke voedingsmiddelen dienen die vezels als voedsel voor de gunstige bacteriën in je darmen (2324). Twee menselijke studies wezen uit dat inuline – een vorm van oplosbare vezels in artisjokken – het aantal goede darmbacteriën verhoogde, waaronder Bifidobacteria en Lactobacilli (2425). Dit kan het ontstaan van aambeien helpen voorkomen of de symptomen verminderen, door de darmgezondheid en een regelmatige stoelgang te bevorderen (2126).

5. Knol- en wortelgewassen
Knol- en wortelgewassen zoals zoete aardappelen, koolraap, bieten, knolraap, wortelen en aardappelen zijn vullend en zeer rijk aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel vezels, met ongeveer 3-5 gram per portie. Houd er rekening mee dat veel van de vezels in knolgewassen in de schil zitten, dus laat die zitten als je ze eet (27). Bovendien bevatten gekookte en afgekoelde aardappelen een vorm van koolhydraten genaamd resistent zetmeel; een vorm van zetmeel die niet in de darmen wordt verteerd. Net als oplosbare vezels wordt resistent zetmeel door de goede darmbacteriën als voedsel gebruikt (282930). Aangezien dit weer zorgt voor minder obstipatie kan het aambeienklachten verminderen. Het best kun je dit soort groenten geroosterd, gestoomd, gebakken of gekookt eten, met de schil er nog om. Ze zijn ook heerlijk in stamppot, of gesneden en gebakken als groentefriet.

6. Pompoenen en courgettes
Pompoenen en courgettes  – uit de familie van Cucurbitaceae, net als komkommers –  brengen zowel in de winter als de zomer kleur en vezels op je bord. Er zijn allerlei soorten, zoals gele en groene courgettes, de gewone oranje pompoen en de Hokkaido-, fles-, eikel- en spaghettipompoen. Van alle soorten bevat de eikelpompoen de meeste vezels, met 9 gram per portie van 200 gram gebakken blokjes (31). Pompoenen zijn lekker geroosterd, gebakken of gekookt en ze zorgen voor een goede darmwerking, waarmee ze aambeien op afstand houden.

7. Paprika’s
Ook paprika’s kunnen goed helpen tegen aambeien. Een portie van 92 gram gesneden paprika bevat bijna 2 gram vezels (32). Hoewel ze dus niet zo vezelrijk zijn als sommige andere groenten in deze lijst zijn ze wel zeer hydraterend, met een watergehalte van 93% (32). Samen met vezels zorgt dit voor een soepele stoelgang zonder persen.

8. Bleekselderij
Net als paprika bevat bleekselderij naast vezels ook veel water, wat zorgt voor een soepele ontlasting. Een grote stengel van 28-31 centimeter levert 1 gram vezel en bestaat voor 95% uit water (33). Je kunt deze knapperige groente gesneden in salades doen, of toevoegen aan soepen en roerbakgroenten, of de stengels zo eten, met een dip van notenpasta.

9. Komkommers en meloenen
Komkommers en meloenen horen net als pompoenen en courgettes tot de Cucurbitaceae-familie (34). Net als paprika en selderij zorgen ze naast vezels ook voor meer vocht in je spijsverteringskanaal. Als je komkommer eet laat dan de schil zitten, zo krijg je meer vezels binnen.

10. Peren
Een middelgrote peer bevat maar liefst bijna 6 gram vezels, wat bijna 22% van je dagelijkse behoefte is (1135). Dan moet je deze vrucht wel met schil eten want daarin zitten veel van die vezels die zo goed zijn tegen aambeien. Peren zijn zo al een heerlijk tussendoortje maar je kunt ze ook in stoofschotels, soepen en salades verwerken.

11. Appels
Appels bevatten net als peren erg veel vezels. Een middelgrote appel bevat bijna 5 gram en bovendien bestaat een deel hiervan uit pectine, een oplosbare vezel die een geleiachtige substantie vormt in het spijsverteringsstelsel (36). Dit zorgt voor een soepele stoelgang waarbij je niet hoeft te persen en dat helpt weer tegen de pijn en het ongemak van aambeien.

12. Frambozen
Alle bessen zijn vezelrijk, maar frambozen spannen de kroon wat vezels betreft. Een portie van 125 gram verse frambozen levert maar liefst 8 gram vezels en daarnaast bestaan ze voor 85% uit water (37). Samen zorgen deze voedingsstoffen ervoor dat je stoelgang zal worden vergemakkelijkt.

13. Bananen
Met zowel veel pectine als resistent zetmeel zijn bananen een ideaal voedingsmiddel om de klachten bij aambeien te verminderen (3839). Een middelgrote banaan van 18-20 cm levert 3 gram vezels (40). De pectine creëert in je darmen een soort gelei en het resistente zetmeel voedt je goede darmbacteriën – een combinatie die prima helpt tegen aambeien.

14. Gestoofde pruimen
Pruimen staan bekend om de laxerende werking. Uit studies blijkt dat een middelgrote portie – tot 10 pruimen per dag – de consistentie van de ontlasting verbetert en de beweeglijkheid van de darmen kan vergroten bij mensen met obstipatie (41). Dit komt niet alleen door de vezels maar ook door sorbitol. Sorbitol is een suikeralcohol die in je darmen niet goed verteerd wordt. Het trekt vocht naar de darmen, waardoor de stoelgang zachter wordt en de aandrang toeneemt (42). Gekookte pruimen bevatten wat meer water. Laat gedroogde pruimen gewoon 10 minuten sudderen totdat ze zacht zijn.

15. Drinken
Als je zorgt voor voldoende vocht dan zal je ontlasting zachter worden, wat de stoelgang vergemakkelijkt. Hoeveel water je moet drinken hangt af van je leeftijd, geslacht en activiteitenniveau. Kies grotendeels voor water als je wilt drinken. Heb je behoefte aan wat meer smaak doe er dan een plakje citroen in of bessen. Je kunt nu en dan ook andere dingen drinken met weinig suiker, zoals ongezoete thee of heldere natriumarme bouillon. Gemiddeld genomen wordt een hoeveelheid van ongeveer twee liter aangeraden maar dat is een willekeurig, niet wetenschappelijk onderbouwd advies. Het gaat erom wat voor jou het best werkt (43).

Voeding die je dient te vermijden

De inname van vezelarme voeding kun je maar beter beperken. Dat kan zorgen voor meer verstopping en dat kan weer leiden tot aambeien. Vezelarme voeding is onder andere:

  • Zuivel. Onder meer melk, kaas en andere zuivel
  • Witte bloem. Hieruit zijn de zemelen en vezels verwijderd, waardoor ze minder vezelrijk zijn. Producten van dit soort meel zijn onder meer witbrood, pasta en koek.
  • Rood vlees. Vermijd dit soort vlees want het wordt langzaam verteerd en kan verstopping verergeren.
  • Bewerkt vlees. Dit soort vlees, zoals worst en broodbeleg, bevat weinig vezels en veel natrium, wat het risico op obstipatie verhoogt.
  • Gefrituurd voedsel. Dit kan voor problemen zorgen bij de vertering.
  • Zout voedsel. Dit kan zorgen voor opgeblazenheid en het kan de aambeien gevoeliger maken.

Verder dien je te vermijden:

  • Scherp gekruid voedsel. Hoewel dit niet per definitie vezelarm is, kan scherpe voeding pijn en ongemak van aambeien verergeren.
  • Cafeïnebevattende drank. Deze dranken, vooral koffie, kunnen zorgen voor een harde ontlasting die zorgt voor meer pijn bij de stoelgang.
  • Alcohol. Net als drank met cafeïne kan alcohol zorgen voor droge en harde ontlasting waardoor de klachten van aambeien verergeren.

Conclusie

Aambeien kunnen gepaard gaan met veel pijn en ongemak. Sommige voedingsmiddelen kunnen de symptomen verergeren en andere kunnen juist heel heilzaam zijn. Je vezelinname vergroten kan zorgen voor afname van symptomen en dat geldt ook voor voldoende vocht drinken, vooral water. Volkorengranen, peulvruchten, groenten en fruit bevatten volop vezels. Als je daarvan veel eet kan dat zorgen voor een regelmatige stoelgang en het voorkómen van obstipatie – en daarmee aambeien. Indien je klachten echter niet afnemen of zelfs toenemen raadpleeg dan een arts voor de juiste behandeling (met toestemming vertaald).

Bron: aHealthylife


Je kunt ook interesse hebben in:

Toverhazelaar gebruiken om aambeien te behandelen

16 makkelijke manieren om meer vezels te eten