Hüttenkäse maken
(Wiki How) Hüttenkäse—ook wel cottage cheese genoemd—is heerlijk als licht ontbijt, of als lunch met fruit of een salade.
Zelf hüttenkäse maken
Het is eenvoudig zelf thuis te maken, en het is dus niet nodig om ervoor naar de winkel te gaan. Leer hoe je hüttenkäse kunt maken met stremsel, azijn, of citroensap.
Ingrediënten
-
1 liter volle melk
-
4 druppels vloeibaar stremsel
-
1/2 theelepel zout
-
6 eetlepels (slag)room
-
4 liter gepasteuriseerde magere melk
-
3/4 kopje azijn
-
1/2 theelepel zout
-
1/2 kopje (slag)room
-
1 liter volle melk
-
1/2 citroenzuur of citroensap
-
1/2 theelepel zout
-
6 eetlepels (slag)room
Met stremsel
7. Serveer de hüttenkäse. Leg de wrongels in een schone kom, en voeg daar de (slag)room aan toe. Voeg naar smaak meer zout toe.
Met azijn
1. Verhit de melk. Doe de melk in een steelpannetje, en zet deze op het gas. Doe dat op een middelhoog vuur, en verhit de melk tot 49º Celsius. Gebruik een suikerthermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Draai het gas uit als de melk voldoende verwarmd is.
2. Voeg de azijn toe. Giet de azijn in de steelpan, en roer het mengseltje gedurende twee minuten. Bedek de pan met een theedoek, en laat het mengsel zo’n dertig minuten rusten.
3. Giet de wrongels af, zodat de wei weg kan stromen. Giet het mengsel in een vergiet dat je met een kaasdoek of een dunne theedoek bedekt hebt. Laat de wei zo’n vijf minuten afgieten.
4. Spoel de wrongels af. Pak de uiteinden van de doek, en houd de wrongels onder stromend koud water. Knijp wat in de wrongels, en beweeg ze een beetje totdat ze helemaal afgespoeld en afgekoeld zijn.
5. Maak de hüttenkäse af. Doe de wrongels in een kom. Voeg het zout en de (slag)room toe. Bewaar de kaas in de koelkast, of dien het gelijk op.
Met citroensap
1. Verhit de melk. Doe de melk in een steelpan, en verhit deze tot de melk begint te stomen. Breng de melk alleen niet aan de ook. Haal de pan van het vuur af.
2. Voeg het citroensap toe. Giet het citroensap in de warme melk, en roer het gedurende een paar minuten langzaam door.
3. Laat het mengsel rusten. Bedek de steelpan met een theedoek, en laat de wrongels zich gedurende een uur van de wei scheiden.
4. Giet de wrongels en de wei af. Doe een kaasdoek over een kom, en giet daar de wrongels en de wei in. Laat de wrongels zo’n vijf minuten uitlekken.
5. Spoel de wrongels af. Pak de uiteinden van de kaasdoek, en houd deze onder stromend koud water om de wrongels af te spoelen. Doe dit tot ze volledig afgekoeld zijn, en knijp even in de doek om de wrongels zo goed mogelijk af te drogen.
6. Maak de hüttenkäse af. Doe de wrongels in een kom, en voeg daar het zout en de (slag)room aan toe.
Benodigdheden
-
Een steelpan
-
Een garde of een lepel
-
Een thermometer
-
Een maatbeker
-
Een kaasdoek
Bron: Wiki How
Je kunt ook interesse hebben in:


