6 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van citroenen
(aHealthylife | Juglen Zwaan) Citroenen zijn rijk aan vitamine C, vezels en verschillende gunstige plantenstoffen. Deze voedingsstoffen zijn verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen van citroenen.
Gezondheidsvoordelen van citroenen
Citroenen kunnen onder andere gunstig zijn voor het hart, het gewicht en de spijsvertering. Dit artikel gaat in op de zes wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van citroenen.
1. Ondersteunt de hartgezondheid
Citroenen zijn een goede bron van vitamine C. Een citroen levert 30.7 mg vitamine C, wat 51 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid is. Onderzoek heeft aangetoond dat groenten en fruit met veel vitamine C het risico op hartziekte en een beroerte verminderen (1, 2, 3). Niet alleen de vitamine C is goed voor het hart. Ook de vezels en de plantenstoffen in de citroen verlagen ook de risicofactoren voor hartziekte aanzienlijk (4, 5). Een onderzoek ondervond dat het eten van de citroenvezels de totale bloedcholesterolwaarden vermindert na vier weken (6). De plantenstoffen van citroenen, hesperidine en diosmine, kunnen eveneens het cholesterolgehalte verlagen (7, 8, 9).
Kortom: Citroenen bevatten veel vitamine C, wat gunstig is voor het hart. Verschillende gunstige plantenstoffen kunnen het cholesterol verlagen.
2. Ondersteunt een goed gewicht
Citroenen worden vaak aangeprezen als een middel om af te vallen en er zijn een aantal theorieën om dit te ondersteunen. Een veelvoorkomende theorie is dat de oplosbare pectinevezels van de citroen uitzetten in je maag, waardoor je langer verzadigd bent. Weinig mensen eten echter de hele citroen. En omdat citroensap geen pectine bevat, heeft deze niet hetzelfde verzadigingseffect. Een andere theorie is dat het drinken van heet citroenwater je helpt bij het afvallen. Het drinken van water verhoogt tijdelijk de calorieverbranding. Het kan dus zijn dat het water je helpt af te vallen in plaats van de citroen (10, 11). Andere theorieën stellen dat het de plantenstoffen zijn die het afvallen ondersteunen. Onderzoek toont aan dat de plantenstoffen in citroenextract gewichtstoename kan helpen voorkomen of verminderen op verschillende manieren (12, 13). Bij een onderzoek kregen muizen op een dikmakend dieet polyfenolen van de citroenschil. Bij deze muizen was er minder toename van gewicht en lichaamsvet dan bij andere muizen (14). Dit zijn interessante bevindingen. Deze effecten zijn echter nog niet onderzocht bij mensen.
Kortom: Dieronderzoeken tonen aan dat citroenextract en plantenstoffen het afvallen kunnen ondersteunen. De effecten op mensen zijn echter onbekend.
3. Voorkomt nierstenen
Nierstenen zijn kleine bolletjes die ontstaan als afvalproducten kristalliseren en zich opbouwen in de nieren. Ze komen veel voor, en mensen die ze vaak krijgen, krijgen ze herhaaldelijk. Citroenzuur kan nierstenen helpen voorkomen door de hoeveelheid urine en de urinezuurgraad te verhogen, waardoor een minder gunstige omgeving ontstaat waarin nierstenen zich kunnen ontwikkelen (15, 16). Er wordt gesteld dat dagelijks 120 ml citroensap voldoende citroenzuur levert om nierstenen te voorkomen bij mensen die ze al hebben gehad (17, 18). Sommige onderzoeken tonen aan dat citroensap effectief nierstenen verwijdert, maar de resultaten hierover zijn verdeeld. Andere onderzoeken hebben geen effect gevonden (19, 20, 21, 22).
Kortom: Citroensap kan het opnieuw vormen van nierstenen helpen voorkomen. Op dit gebied is echter meer goed onderzoek vereist.
4. Kan beschermen tegen bloedarmoede
Bloedarmoede door ijzertekort komt veel voor. Dit ontstaat als je onvoldoende ijzer binnenkrijgt via je voeding. Citroenen bevatten wat ijzer, maar verbeteren voornamelijk de ijzeropname uit plantaardige voeding (26, 27). IJzer van vlees, kip en vis (bekend als heemijzer) wordt gemakkelijk opgenomen in de darmen. IJzer van plantaardige bronnen (non-heemijzer) wordt minder goed opgenomen, maar kan worden verbeterd door de inname van vitamine C en citroenzuur. Omdat citroenen zowel vitamine C als citroenzuur bevatten kunnen ze bloedarmoede helpen voorkomen doordat ze helpen het ijzer uit voeding zo goed mogelijk op te nemen.
Kortom: Citroenen bevatten vitamine C en citroenzuur, die je helpen non-heemijzer uit plantaardige voeding op te nemen. Dit kan bloedarmoede helpen voorkomen.
5. Vermindert het risico op kanker
Een voedingspatroon dat rijk is aan groenten en fruit kan bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen (28). Observatieonderzoeken hebben aangetoond dat de mensen die de meeste citroenen eten minder risico hebben op kanker, maar weer andere onderzoeken zagen deze effecten niet (29, 30, 31). In reageerbuizen hebben veel stoffen in citroenen kanker gedood. Veel dingen kunnen kanker echter doden in een reageerbuis, maar dat betekent niet dat dit ook zo werkt in het menselijk lichaam (32, 33, 34). Sommige onderzoekers zijn van mening dat plantenstoffen in citroen, zoals limoneen en naringenin, een kankerremmende werking hebben. Deze hypothese moet echter verder worden onderzocht (5, 35, 36, 37). Bij dieronderzoeken hebben onderzoekers gezien dat D-limoneen, een stofje in citroenolie, kankerremmende eigenschappen heeft (38, 39). Een ander onderzoek gebruikte de pulp van de mandarijn, wat de plantenstoffen bèta-cryptoxanthine en hesperidine bevat, welke ook in de citroen zitten. Hierbij werd gevonden dat deze stoffen kwaadaardige tumoren in de tong, longen en darmen voorkomen bij knaagdieren (40). Hierbij moet wel worden benoemd dat het onderzoeksteam een erg krachtige dosis hiervan gebruikte- veel meer dan wat je normaal binnen zou krijgen bij het eten van citroenen of sinaasappels. Tot nu toe lijkt het erop dat plantenstoffen van citroenen en andere citrusvruchten de potentie hebben om de groei van kanker te voorkomen. Er is echter geen sterk bewijs dat dit ook bij mensen zo is.
Kortom: Sommige plantenstoffen van de citroen kunnen kanker bij dieren voorkomen. Onderzoeken bij mensen zijn echter vereist.
6. Verbetert de spijsvertering
Citroenen bestaan voor ongeveer tien procent uit koolhydraten, voornamelijk in de vorm van oplosbare vezels en simpele suikers. De voornaamste vezelsoort in citroenen is pectine, een vorm van oplosbare vezels die in verband is gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen. Oplosbare vezels kunnen de darmgezondheid verbeteren en de vertering van suikers en zetmeel vertragen. Dit effect kan voor een lagere bloedsuikerspiegel zorgen (41, 42, 43, 44). Om van de voordelen van citroenvezels te genieten moet je er echter veel van eten, inclusief pulp en schil. Mensen die het sap drinken zonder de schil en pulp krijgen dus geen vezels binnen.
Kortom: De oplosbare vezels in citroenen kunnen de spijsvertering helpen verbeteren. Je moet dan echter ook de pulp van de citroen nemen, niet alleen het sap.
Tot slot
Citroenen bevatten veel vitamine C, oplosbare vezels en plantenstoffen die veel vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Citroenen kunnen mogelijk bijdragen aan gewichtsverlies en bescherming bieden tegen hartziekte, bloedarmoede, nierstenen, spijsverteringsklachten en kanker. Niet alleen zijn citroenen erg gezond, ze hebben een typische, fijne smaak en geur die ze een heerlijke toevoeging maken voor veel gerechten en drankjes (met toestemming vertaald).
Bron: aHealthylife
Je kunt ook interesse hebben in:
17 Voedingsmiddelen die je moet vermijden of beperken als je slechte nieren hebt