DIYDuurzaamInspiratieMilieuNatuur & Dieren

5 Zelfgemaakte meststoffen voor gezondere kamerplanten

(Global Heart | Esther Haasnoot) Zelf plantenbemesting maken? Dit kan heel eenvoudig en ook nog eens leuk om te doen!

Gezondere kamerplanten met zelfgemaakte meststoffen

Het bemesten van je kamerplanten is essentieel om ze te helpen hun volledige potentieel te bereiken, maar wist je dat u voedzame plantenmeststoffen kunt maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in jouw keuken hebt staan? Planten zijn namelijk afhankelijk van drie belangrijke macronutriënten om goed te gedijen: stikstof, fosfor en kalium.

Hier zijn een paar eenvoudige doe-het-zelf recepten om je planten alle voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben.

Koffiedik

Als je ooit wilde weten – Is koffiedik goed voor je planten? Het antwoord is ja! Koffiedik is een uitstekende meststof, vooral voor zuurminnende planten. Net zoals het aroma en de cafeïne van een kopje koffie ‘s ochtends velen van ons stimuleert, kan het gebruik van koffiedik op gras ook een gezondere plantengroei stimuleren.

Meng gebruikte koffiedik door potgrond of week gebruikte koffiedik een week in water en geef het water met mate aan je planten. Koffiedik bevat veel stikstof waardoor het ideaal is voor bladplanten.

Bananenschillen

Bananen bevatten niet alleen gezond kalium voor mensen. Ook je planten doe je hier een plezier mee. Je kunt bananenschillen gewoon begraven bij je planten. Waar ze hun voedingsstoffen zullen afgeven wanneer ze afbreken. Je kunt ook bananenschillen-thee zetten door de bananenschillen in een pot te doen en te bedekken met water. Laat dit twee dagen trekken en je hebt een vloeibare meststof die rijk is aan kalium.

In tegenstelling tot poedervormige of vaste meststoffen, gaat deze vloeibare meststof direct naar de wortels en helpt de planten onmiddellijk. Als bonus bevatten ze ook stikstof, fosfor en magnesium.

Eierschalen

Hoewel stikstof, fosfor en kalium het belangrijkst zijn voor een gezonde plantengroei, is calcium ook essentieel voor de opbouw van gezonde “botten” – de celwanden van een plant.
Eierschalen bevatten veel calcium en helpen de zuurgraad van de grond te verlagen, net als landbouwkalksteen.

Om met eierschalen te bemesten, was en plet je ze en meng je ze door potgrond bij het verpotten, of je laat ze een nacht in heet water weken en gebruikt het water bij de volgende gietbeurt.

meststoffen

Groene thee – niet voor alle planten

Groene thee bevat looizuur, dat de pH-waarde van de grond verlaagt, waardoor deze zuurder wordt. De drab van groene thee is niet voor elke plant geschikt, maar het is een geweldige meststof voor zuurminnende planten. Sommige kamerplanten houden van zure grond, terwijl andere de voorkeur geven aan een neutrale of licht alkalische grond.

Groene thee drab is dus niet voor elke plant geschikt, maar het is een geweldige meststof voor zuurminnende planten zoals begonia’s, jadeplanten, kerstcatussen, varens, amaryllis en Afrikaanse viooltjes. Gebruik afgekoelde thee om planten water te geven of meng het door potgrond.

Aquarium water

Dit klinkt misschien vreemd, maar aquariumwater zit vol met voedingsstoffen uit ontbindend visvoer en visafval. Deze voedingsbron vormt de basis voor aquaponics, waarbij vissen en planten samen worden gekweekt, en voor vijverecosystemen waarbij planten op de oever voedingsstoffen halen uit de afbraak in het watersysteem. Als je thuis vissen hebt, bewaar dan het water wanneer je de tank schoonmaakt en gebruik het voor planten.

In de winkel gekochte meststoffen bevatten veel van dezelfde ingrediënten als deze zelfgemaakte versies, maar er zijn enkele voordelen aan het zelf maken ervan. Behalve dat je geld bespaart, zijn zelfgemaakte meststoffen ook duurzamer. Omdat ze niet verpakt hoeven te worden en omdat je weet dat ze veilig en mild zijn voor je planten. Bovendien weet je precies weet wat erin gaat.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Time-lapse-video’s laten zien hoeveel planten gedurende de dag bewegen

7 luchtzuiverende planten