De billenboetiek ontlast de aarde van wegwerpluiers met deze toffe, handige wasbare luiers
(Bright Vibes) Ieder jaar zorgen wegwerpluiers voor miljoenen kilo’s aan afval. Inmiddels zijn wasbare luiers echter bezig aan een comeback: makkelijker, schoner en mooier dan ooit!
Luiers 2.0
Vroeger waren wasbare luiers de standaard, maar met de komst van handige wegwerpluiers, verdwenen die vieze katoenen lappen al snel.
Tegenwoordig zijn wasbare luiers echter een stuk makkelijker, schoner en mooier dan vroeger. Bovendien zijn ze ontzettend veel duurzamer dan wegwerpluiers.
In Nederland zorgt de Billenboetiek voor de comeback van de wasbare luier.
De Billenboetiek
Zo’n drie jaar geleden begonnen Anne en Hanna de billenboetiek. Bij hun eigen kinderen kwamen ze erachter welke systemen fijn werken en hoeveel luiers er gemiddeld nodig zijn. Op basis hiervan wisten ze toen ze met de billenboetiek begonnen wat ze allemaal wilde aanbieden en wat ze (nieuwe) konden vertellen over de aantallen, systemen en voordelen.
Ze hebben een locatie in Utrecht vanuit waar ze de luiers verkopen. Hier kunnen ouders langskomen voor advies en uitkiezen welke luiers ze willen. Naast hun eigen locatie, worden de luiers in een aantal winkels aangeboden en zijn ze te kopen in hun webshop.
Wasbare luiers versus wegwerpluiers
In het kort zijn wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers, beter voor het milieu en de kinderhuid, en zien er veel leuker uit.
Voor iedereen is er weer een andere reden om over te stappen naar de wasbare luiers. Sommigen doen het alleen al omdat ze de luiers er zo tof uit vinden zien. Voor de kinderen zelf is het prettig omdat de kinderhuid veel minder snel geïrriteerd raakt dan bij wegwerpluiers en ze er sneller zindelijk van worden; kinderen in wasbare luiers zijn gemiddeld een jaar sneller zindelijk dan kinderen in wegwerpluiers.
Voor de portemonnee van de ouders zijn wasbare luiers ook een pretje. Je schaft één keer een pakket aan met een stuk of 36 wasbare luiers. Dit staat tegenover 6000 wegwerpluiers die je in diezelfde tijd nodig hebt. Krijg je een tweede kindje, dan is het al helemaal een feest; dan betaal je alleen nog voor de biologisch afbreekbare inlegvellen. De luiers kun je voor maar liefst drie kinderen gebruiken!
Het belangrijkste argument om naar wasbare luiers over te stappen is echter het milieu. Ieder jaar belandt er in Utrecht alleen al (330,000 inwoners) 9 miljoen kilo aan luier afval op de vuilstort.
Die 9 miljoen kilo in Utrecht, vertaalt zich naar een wereldwijd afvalprobleem waar we niet vaak genoeg bij stilstaan.
In de Verenigde Staten zorgen wegwerpluiers jaarlijks voor 3.4 miljard kilo afval. Deze stapel wegwerpluiers zou maar liefst 9 keer heen en weer naar de maan gestapeld kunnen worden. En dat is allemaal plastic afval waar we niet meer vanaf komen! Wegwerpluiers vormen 30% van al het niet-afbreekbare afval en zijn het op 2 na grootste item dat op de stort terecht komt.
Hoe werkt het
Hoe werkt de moderne wasbare luier nou?
De katoenen lappen met veiligheidsspelden van vroeger zijn allang niet meer aan de orde. Deze hebben plaats gemaakt voor mooie luiers met een handig en bovendien schoon systeem. In de luiers wordt een biologisch afbreekbaar inlegvel geplaatst waar de ontlasting in wordt gevangen. Dit vel gaat in de prullenbak waarmee de luier zelf al schoner blijft. Om ervoor te zorgen dat je niets hoeft aan te raken dat je niet wil, kunnen de te wassen luiers in een bak met een handige uitneem zak geplaatst worden. Deze zak kan in één keer uit de bak gehaald worden en in de wasmachine geplaatst. Hartstikke hygiënisch!
De billenboetiek biedt drie verschillende soorten systemen wasbare luiers aan: Het tweedelige systeem, het alles-in-één systeem en het inleggers systeem.
De tweedelige luier bestaat uit een basisluier die absorbeert en een overbroekje dat het geheel waterdicht maakt.
Bij het alles-in-één systeem zit het absorberende gedeelte vast aan het waterafstotende gedeelte. Deze luier wordt door de billenboetiek omschreven als iets minder absorberend, maar wel makkelijker, waardoor deze geschikt is om mee te geven aan de kinderopvang.
Bij het inleggers systeem heb je een waterafstotend overbroekje met absorberende inleggers/boosters.
Ga je op stap? Dan neem je een handige wetbag mee: die tas is geur en waterdicht. Hierin kun je de luiers doen die je on the go verbruikt zonder dat het gaat stinken of onhandig is.
Meer dan 1 miljoen wegwerpluiers bespaard
De billenboetiek levert op het moment luiers aan minder dan 3% van de Nederlandse samenleving. Toch hebben ze in de drie jaar tijd dat ze bezig zijn ervoor gezorgd dat al meer dan 1 miljoen wegwerpluiers bespaard zijn!
Dat is niet alleen 1 miljoen luiers die niet bij het afval beland zijn, maar ook de grondstoffen die bespaard zijn doordat deze 1 miljoen luiers niet gemaakt hoefden te worden.
Kun je nagaan wat we als klein landje zouden kunnen besparen als het aantal ouders dat zou overstappen naar wasbare luiers zou groeien!
Bron: Bright Vibes
Je kunt ook interesse hebben in:
De Earth Speakr-app nodigt kinderen uit om op te komen voor de planeet