Duitsland neemt in 2021 afscheid van single-use plastic

(Global Heart | Esther Haasnoot) Duitsland neemt afscheid van single-use plastic. De regering heeft onlangs afgesproken om de verkoop van kunststoffen, waaronder wegwerp bestek, borden, roerstokjes en ballonnen, evenals bekers en dozen van polystyreen in 2021 te beëindigen.

Duitsland doet single-use plastic in de ban

Geen plastic rietjes, wattenstaafjes en voedselbakken voor eenmalig gebruik meer voor Duitsland. Vanaf volgende zomer stopt het Europese land met de verkoop van kunststoffen, waaronder wegwerp bestek, borden, roerstaafjes en ballonhouders, maar ook piepschuim bekers en dozen. 

Het verbod is in overeenstemming is met een richtlijn van de Europese Unie, die bedoeld is om de hoeveelheid plastic afval dat het milieu vervuilt te verminderen.

Volgens Svenja Schulze Minister van Milieu is deze maatregel een belangrijke stap om afstand te nemen van de “wegwerpcultuur”.  Want 20 procent van het afval dat in parken en andere openbare plaatsen wordt ingezameld, bestaat uit plastic containers voor eenmalig gebruik, voornamelijk van piepschuim, die tientallen jaren nodig hebben om te worden afgebroken en uiteindelijk in onze oceanen terecht te komen. Afgebroken en microscopisch kleine deeltjes zijn gevonden in de lichamen van vissen, vogels en andere dieren.

Dit is zeker een welkome zet van Duitsland, en hopelijk zullen meer landen over de hele wereld dit voorbeeld volgen en gezamenlijk werken aan een schonere en veiligere toekomst voor onze planeet.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Microplastics in de eens schone en ongerepte Pyreneeën

Zeehonden sterven horrordood door plastic

Translate »