DIYDuurzaamMilieuReceptenVoeding

Groene tip – 4 manieren hoe ik voedselverspilling voorkom

(Leukegeit | Billy) Voedselverspilling voorkomen door goed te weten wat je nog in huis hebt. Per persoon gooien we jaarlijks 40 kg voedsel weg. Misschien onbewust, maar hartstikke zonde. In deze groene tip deel ik mijn 4 manieren hoe ik voedselverspilling voorkom.

Onnodig om voedsel te verspillen

Wat mij betreft wordt er nog altijd teveel eten weggegooid. Per jaar verdwijnt zo’n 13% van al ons eten in de kliko –  dat is 40 kilo per persoon. Naast het geld wat je hiermee kunt besparen is het natuurlijk hartstikke zonde van de voedselproductie om zoveel eten te verspillen.

Als ik terugkijk op mijn jeugd dan werd er door mijn ouders hier en daar best wel wat eten weggegooid. Niet persé het avondeten of verse producten die in de koelkast lagen (dat ging allemaal wel op – door onszelf een dag later of door de honden), maar meer de langer houdbare producten. Zoals rijst, sausjes of blikken met bonen die stonden te verstoffen in de kast. Het werd vergeten en eens in de zoveel tijd zocht ik dan voor mijn moeder de voorraadkast uit en zeurde ik dat er weer veel producten over de datum waren. Ontzettend zonde van al die verspilling.

Met het voorkomen van voedselverspilling ben ik altijd al bewust en onbewust bezig geweest. In deze groene tip deel ik dan ook mijn 4 manieren hoe ik voedselverspilling voorkom.

1. soep maken van restjes

Je hoeft echt geen ster in de keuken te zijn om soep te maken. Soep maken kan haast niet mis gaan. Heb je dus nog restjes groenten in de koelkast liggen – of een blik bonen of linzen die tegen de houdbaarheidsdatum lopen? Maak hier dan een heerlijke soep van. Naast de nieuwe smaken die je zult opdoen, red je de bijna verpieterde groente van hun ondergang naar de afvalbak.

Zo maak je in het kort een lekkere soep:

  • Snijd restjes groenten fijn.
  • Fruit deze in een soeppan samen aan met wat knoflook, ui en de nodige specerijen (komijn en kurkuma).
  • Giet er een liter groentebouillon bij.
  • Laat de soep even een kwartiertje pruttelen en pureer de soep glad.
  • Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

C’est tout. Het is echt heel makkelijk om soep te maken.

2. Kliekjes bewaren en invriezen

Veelgehoorde reden waarom mensen hun kliekjes niet bewaren: “ik heb morgen toch geen trek in hetzelfde eten als vandaag?”. Waarom niet?

Sinds ik op mezelf woon bewaar ik al mijn kliekjes. Heb ik teveel gekookt? Dan verdeel ik de restjes over één of meerdere bakje en bewaar ik deze in de koelkast of vriezer voor een later moment. Het idee is gewoon dat je altijd iets lekkers eet, waardoor je dezelfde maaltijd snel weer wilt eten. Scheelt je ook een hoop tijd in de keuken.

Alweer een golden oldie dit artikel – maar een tijd geleden verscheen dit artikel op Leukegeit: Zelf diepvriesmaaltijden maken – en delen met anderen. Oftewel organiseer een diepvriesparty – ruil een aantal gerechten die je nog in de vriezer hebt liggen met anderen. Superleuk om nieuwe smaken en gerechten op te doen.

3. Groente op brood

Ligt er nog een paprika, komkommer, tomaat of andere groente zielig in een hoekje? Snijd deze dan in plakjes of reepjes en bedek je boterham ermee. Smeer een boterham met een laagje hummus, plakjes kaas of andere spread en bedek de boterham met de plakjes groente. Een simpele manier om je groente op te maken én alvast de nodige groente voor de dag binnen te krijgen.

Ook lekker:

  • heb je een blik bonen staan waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verloopt? Maak er dan een spread van. Zoals mijn hummus recept – maar je kunt de kikkererwten vervangen voor iedere soort bonen.
  • Heb je zacht fruit liggen? Samen met wat plantaardige melk en een handje spinazie kun je hier een lekkere smoothie van maken.

4. Maaltijden vooraf plannen

Ik ben helemaal fan van meal preppen – oké ik doe dit nog te weinig – maar je kunt hier zoveel tijd, geld en voedselverspilling mee voorkomen.

Sinds een paar weken plan ik met Jelle wat we grofweg de komende week willen eten. Jake houdt het voorlopig nog bij Nutrilon en af en toe een lepeltje doorgekookte groenten, maar wij willen wel iets meer variatie.

De boodschappen bestellen we online en heel af en toe gaan we zelf nog naar de supermarkt. Doordat we een weekschema hebben, hoeven we doordeweeks niet na te denken wat we willen eten. Het scheelt ons echt veel geld en tijd. Geen voedselverspilling meer, want we eten alles op wat we hebben besteld.

Dit zijn mijn manieren om voedselverspilling te voorkomen. Met deze manieren lukt het me echt om een minimale hoeveelheid aan eten weg te gooien.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

To Good To Go! gratis app tegen voedselverspilling

Is gezond eten duurder dan ongezond eten?