Weggegooide plastic flessen omgetoverd tot bloeiende versperringen bij treinstation in India

(Global Voices) Om het milieu te beschermen en verstopping van de riolen tegen te gaan, werd in India al in 2002 het gebruik van plastic tasjes verboden. Dit was een flinke stap vooruit, hoewel de naleving van het verbod een probleem blijft. Door de nadruk te leggen op plastic tasjes ging men echter grotendeels voorbij aan andere groeiende bedreigingen voor het milieu zoals plastic flessen en verpakkingen.

In de Zuid-Indiase stad Kochi heeft een stationschef met zijn team actie ondernomen. Ze geven plastic flessen die door passagiers achteloos op het spoor zijn gegooid een nieuw leven als plantenpotten.

In heel India worden plastic flessen, wegwerpbekers, lege verpakkingen en ander plastic afval voortdurend overal in de openbare ruimte gedumpt. Volgens de Indiase controle-instantie voor milieuvervuiling, de Central Pollution Control Board, wordt alleen al in de hoofdstad 40% (6.137 ton) van de totale dagelijkse hoeveelheid plastic afval (9.205 ton) niet opgehaald. Dit afval blijft de straten vervuilen. Elk jaar wordt een berg van 5,6 miljoen ton plastic afval verzameld. De aanpak van dit probleem vergt een grote gezamenlijke inspanning.

Het treinstation Aluva in Kochi is een goed  voorbeeld van hoe dit probleem kan worden aangepakt.

In bovenstaande video is te zien hoe stationschef C. Balakrishnan zijn idee samen met zijn medewerkers, de heer Mohan en mevrouw Indu verwezenlijkte. De flessen zijn niet alleen decoratief, ze fungeren ook als versperring die mensen ervan weerhoudt onvoorzichtig het spoor over te steken. Neha Venkatesh schreef het volgende op Facebook:

Het enorme effect van deze eenvoudige ingreep is verbluffend. Omdat mensen vaak het spoor oversteken, is het aantal ongelukken enorm gestegen. Maar met deze plantenpotten blijft er weinig ruimte over om langs te lopen zodat mensen gestimuleerd worden de voetgangersbrug te gebruiken als ze van perron wisselen.

Wellicht brengt dit creatieve hergebruik van afval ook anderen op ideeën voor innovatieve methodes om met de groeiende plastic afvalberg in India om te gaan.

Bron: Global Voices


Je kunt ook interesse hebben in:

How a family of 5 creates almost zero waste

Waarom kan niet al het plastic afval worden gerecycled?

Translate »