DuurzaamInspiratieMensheidMilieuTechnologie

Monniken maken gewaden van gerecycled plastic

(Global Heart | Esther Haasnoot) Boeddhistische tempel transformeert plastic afval in gewaden voor monniken.

Monniken recyclen plastic tot gewaden

Thailand is een van werelds de grootste plastic vervuilers, maar een boeddhistische tempel is dat nu op een wel hele bijzondere manier aan het veranderen. De Wat Chak Daeng-tempel in de provincie Samut Prakan, net ten zuiden van Bangkok, is inmiddels veranderd in een heuse recycling tempel. 

De tempel recyclet duizenden plastic flessen en verandert ze in heilige gewaden. Niet alleen leveren de monniken een concrete bijdrage aan het milieu, ze verhogen tevens het bewustzijn in hun gemeenschap.

Het lijden in de wereld te verlichten

“Helpen om het lijden in de wereld te verlichten” is één van de doelen van de boeddhistische leer. In de afgelopen twee jaar hebben monniken van Wat Chak Daeng 40 ton (88.000 lb) plastic gerecycled als onderdeel van een programma dat gericht is op het beteugelen van plastic afval in de Chao Phraya-rivier, die uitkomt in de Stille Oceaan.

Volgens Phra Maha Pranom Dhammalangkaro, de assistent-abt van de Wat Chak Daeng-tempel, draagt zijn tempel zijn steentje bij om de wereldwijde milieucrisis te bestrijden, in overeenstemming met de leer van de Boeddha.

“Ik oefen de leer van de Boeddha, die ook aansluit bij het oplossen van de wereldwijde milieucrisis,” – Phra Maha Pranom Dhammalangkaro

Monniken

Eendracht en verbondenheid

Wanneer Phra Maha Pranom zich in de gemeenschap begeeft, komen dorpelingen, jong en oud, naar buiten om plastic te doneren. Een grote recycling machine verpulvert gedoneerde plastic zakken en flessen die de monniken verzamelen voor verzending naar recyclingfabrieken. Eenmaal afgebroken, wordt het plastic omgezet in polyestervezels die vervolgens door de monniken worden geverfd en  omgezet in hun iconische saffraan-oranje gewaden.

De recycling tempel van Wat Chak Daeng is een goed voorbeeld van recycling voor Thailand, een van de vijf landen die meer dan de helft van het plastic in de oceanen vertegenwoordigen.

De tempel heeft minstens 800 sets gewaden geproduceerd, waarvan er nog meer in productie zijn. Elke set verkoopt tussen de 2.000 baht (€ 58,28) en 5.000 baht (€ 145,70) om het project te blijven financieren en vrijwilligers voor het sorteren van afval te betalen, van wie velen lokale huisvrouwen, gepensioneerden en gehandicapten zijn.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Waarom kan niet al het plastic afval worden gerecycled?

Microplastics in de eens schone en ongerepte Pyreneeën