Microplastics in de eens schone en ongerepte Pyreneeën

(Global Heart | Esther Haasnoot) Er zijn microplastics ontdekt in een afgelegen gebied van de bergen van de Franse Pyreneeën. Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in Nature Geoscience, reizen de deeltjes door de atmosfeer en worden door de wind in een ooit ongerept gebied geblazen.

Studie laat zien hoe microplastics over de hele wereld worden geblazen

Monsters uit de bodems van een meer en turf in de Pyreneeën bevatten lood en “opmerkelijke” niveaus van arsenicum van industriële activiteit die zich uitstrekt tot in 685 na Christus. Metaalvervuiling uit de Bronstijd, meer dan 3000 jaar geleden, is ook gevonden in moerassig land in de bergen. En wat is de bijdrage van onze eeuw aan de grote Pyrenese vervuiling? Microplastics blijkbaar.

De microplastics worden gedragen op de wind naar hun rustplaats in de wildernis. Microplastics zijn  misschien te verwachten in de bebouwde en vervuilde stedelijke omgeving, maar dat je ze tegenkomt in Bernadouze-  een plek in de Pyreneeën – is een geheel andere zaak. Veel delen tussen Frankrijk en Spanje zijn afgelegen, moeilijk toegankelijk en dunbevolkt. De bergen van de Pyreneeën worden daarom gewoonlijk beschouwd als een schoon en ongerepte wildernis.

Er zweven microplastics in lucht

Een team van onderzoekers uit Frankrijk en Schotland bracht vijf maanden door in de bergen van de Pyreneeën. Ze deden hun onderzoek hoog in de bergen aan de Franse kant, en ver van elke menselijke nederzetting. Ze concludeerden dat elke vierkante meter land ongeveer 365 microplastic-stuks per dag verzameld.

De onderzoekers vermoeden dat het plastic afkomstig is van steden tot op 100 kilometer (62 mijl) afstand, zoals Barcelona. Maar omdat de  fijn oranje stof uit de Saharawoestijn ook regelmatig op de Pyreneeën valt, is het mogelijk dat de microplastics nog veel verder reizen.

Dit is slechts het nieuwste voorbeeld van de “verborgen risico’s” van kunststoffen die mensen niet met het blote oog kunnen waarnemen. De meest voorkomende microplastics die werden gevonden, waren polystyreen en polyethyleen, beide veel gebruikt in verpakkingen voor eenmalig gebruik, zoals plastic zakken.

Moeten we ons zorgen maken?

Voorlopig richten regeringen en activisten zich op het vermijden van plastic zwerfvuil in het milieu, wat ook zeker belangrijk is.

Er is nog te weinig gedaan in de omgang met vervuilende plastic deeltjes die meestal onzichtbaar zijn. Het focussen op de grotere plastics die we kunnen zien, kan een afleiding zijn van dit potentieel grotere probleem in de lucht die we inademen.

Veel wetenschappers maken zich zorgen over de mogelijke gezondheidseffecten van microplastics. Want het nieuwe onderzoek toont ook aan dat microplastics in de lucht zweven. Sommige onderzoekers  suggereren dat mensen de deeltjes inademen. Er zijn plasticvezels gevonden in menselijk longweefsel, dit kan vermoedelijk bijdragen aan het risico op longkanker.

Gezien microplastics opduiken in drinkwater, voedsel en via de lucht, moeten we meer doen om de risico’s voor de gezondheid te begrijpen en manieren vinden om dit risico te beheersen.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Waarom kan niet al het plastic afval worden gerecycled?

Zeewier als alternatief voor plastic verpakkingsmaterialen

Translate »