Onverkochte oesters bieden parel van een milieuoplossing

(Global Heart | Esther Haasnoot) Milieugroepen kopen onopgegeten oesters op om ze als levende riffen terug te brengen in de oceaan.

Onverkochte oesters herstellen de kustriffen

Milieugroepen en oesterkwekers hebben een parel gevonden te midden van de verwoestingen van de pandemie. Miljoenen oesters die niet werden verkocht toen restaurants sloten, vinden een nieuw leven in de oceaan, waar ze het milieu en kustgemeenschappen zullen helpen de klimaatverandering tegen te gaan.

Toen de pandemie uitbrak, kelderde de vraag van restaurants naar zeevruchten en tegen 2021, toen de restaurants weer echt opengingen, waren veel oesters te groot om te worden geserveerd. In plaats van ze te verspillen, hebben The Nature Conservancy en PEW Charitable Trusts miljoenen onverkochte oesters opgekocht om er levende riffen van te maken voor het herstel van habitats. 

“Wij denken dat door oesterriffen in de haven te herstellen we die verloren habitat kunnen herstellen en het ook kunnen gebruiken als een manier om New Yorkers terug met de haven te verbinden.” –  Pete Malinowski, uitvoerend directeur Billion Oyster Project.

De haven van New York

De haven van New York was ooit een van de grootste ecologische schatten van de wereld, maar die is flink gedecimeerd door alle oesterriffen te oogsten.  De haven is in wezen een bos van 200.000 hectare dat is gekapt.

“De haven van New York was ooit een van de grootste ecologische schatten van de wereld. En we hebben dat vernietigd door alle oesterriffen te oogsten. De haven is in wezen een 200.000 hectare groot bos dat is gekapt. Wij denken dat we door het herstel van oesterriffen in de haven die verloren habitat kunnen herstellen en het ook kunnen gebruiken als een manier om New Yorkers weer met de haven te verbinden.” –  Pete Malinowski, uitvoerend directeur Billion Oyster Project.

Bescherming en ondersteuning

Oesters, wanneer ze in hun natuurlijke habitat zijn, creëren een natuurlijke barrière voor stormvloeden. Dus het beschermt ons. In het wild filteren oesters water en bufferen ze stormvloeden om andere inheemse soorten en kustlijnen te beschermen. Helaas is 85 procent van de oesterriffen in de VS vernietigd, waardoor ecosystemen niet meer worden ondersteund en kustlijnen kwetsbaar zijn. Door oesters op te kopen herstelt SOAR mariene habitats en steunt het restaurants en boeren die het toch al financieel moeilijk hebben als gevolg van de pandemie. 

“Oesters zijn waarschijnlijk een van de meest duurzame voedingsmiddelen die we hebben. Ze vereisen geen voer, geen zoet water, geen land om te produceren. En ze doen iets goeds voor het milieu als ze het water filteren en een habitat bieden voor de omringende vissen en ongewervelden.” – Robert Jones, de wereldwijde aquacultuurleider van de Nature Conservancy.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Hoe oesters de vervuilde haven van New York herstellen

Hawaï gebruikt zee-egels om koralen te redden van algeninvasie

Translate »