Het drogen van je was binnenshuis kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken

(Health Bytes) Het drogen van kleding binnenshuis vormt een risico voor de gezondheid, vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of astma.

Kledij gedrapeerd op een droogrek of op de radiator, kan het vochtgehalte binnenshuis met 30% doen stijgen en zo een ideale voedingsbodem creëren voor schimmelsporen.

Experts zijn met name bezorgd over de Aspergillus fumigatus sporen, die longontsteking kunnen veroorzaken.

Professor David Denning en zijn team van het National Aspergillosis Centre in Manchester uitten deze waarschuwing na de behandeling van een groeiend aantal patiënten die Aspergillus schimmelsporen hadden ingeademd.Professor Denning zei: ” Eén stuk natte was bevat bijna twee liter water, dat vrijkomt in de kamer.De meeste mensen zijn ofwel immuun voor de schimmel die groeit in deze vochtige omstandigheden of hebben een voldoende gezond systeem om de infectie te bestrijden.Maar bij astma-patiënten kan het hoesten en kortademigheid veroorzaken.Bij mensen met een zwak of beschadigd immuunsysteem, zoals kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan, Aids patiënten en mensen met een auto-immuunziekte, kan de schimmel pulmonaire aspergillose veroorzaken, een aandoening die onherstelbare en soms fatale schade kan aanrichten aan de longen en sinussen.Bij twijfel luidt het advies dan ook om kledij zo veel mogelijk buiten te drogen, in een wasdroger of in een goed geventileerde overdekte ruimte uit de buurt van slaapkamers en leefruimtes.

 

Wat is Aspergillose?

Aspergillose is de naam van een groep aandoeningen veroorzaakt door een schimmel genaamd aspergillus. Meestal treft ze de luchtwegen (luchtpijp, sinussen en longen), maar ze kan zich verspreiden naar overal in het lichaam.Afhankelijk van een aantal factoren, kunnen de symptomen van aspergillose in ernst variëren.Gaande van een mild piepende ademhaling tot het hoesten van bloed. Iemand met een verzwakt immuunsysteem vormt een groter risico om te worden getroffen. Aspergillose wordt veroorzaakt door het inademen van kleine sporen van de aspergillus schimmel. Het immuunsysteem van de meeste mensen zal deze schimmel snel isoleren en vernietigen voordat hij zich kan verspreiden naar de longen. Echter iemand met beschadigde longen of een verzwakt immuunsysteem zal eerder aspergillose ontwikkelen na het inademen van aspergillus sporen.

Aspergillose is niet besmettelijk en kan niet worden doorgegeven tussen mensen of dieren.

 

Bron: Health Bytes

Translate »