DIYGezondheidVoedingWonen

Koken en bakken – Gewichten, maten en temperaturen in de keuken

(aHealthylife | Juglen Zwaan) Met de komst van het internet circuleren er nogal wat internationale recepten over de wereld. Vaak worden er Amerikaanse maten gebruikt. Het is dan erg lastig om te bepalen hoeveel dit nu in werkelijkheid inhoudt. Daarom vind je op deze pagina verschillende conversietabellen om de maten te kunnen omrekenen!

Koken en bakken

koken en bakken

Van cup naar ml
Cup ml
1/4 cup 60
1/3 cup 80
1/2 cup 120
1 cup 240

Tip: er bestaan handige maatbekers en maatlepels die het omrekenen al voor jou doen. Deze zijn meestal voor een paar euro in de kookwinkel te verkrijgen:

 

Van lepel naar ml

lepel ml
1/4 theelepel 1,25
1/2 theelepel 2,5
1 theelepel 5
2 theelepels 10
1 eetlepel (= 3 theelepels) 15

koken en bakken

 

Omrekenen doe je zo:
3 theelepels 1 eetlepel
16 eetlepels 1 cup
8 eetlepels 1/2 cup
4 eetlepels 1/4 cup
5 1/3 eetlepels 1/3 cup
8 ounces 1 cup
2 cups 1 pint
1 cup 1/2 pint
1 snufje 0,4 gram zout*
1 mespunt 1 gram of ml

* oftewel de hoeveelheid die je tussen duim en wijsvinger kan houden.

 

Van lepel naar gram
theelepel eetlepel
Aardappelmeel 2 7
Bakpoeder 3 7
Basterdsuiker 2 8
Bloem 3 10
Boter/margarine 5 12
Cacaopoeder 1,5 5
Custerdpoeder 2 7
Gelatinepoeder 1 4
Geraspte kaas 5 15
Griesmeel 3 9
Honing 4 12
Jam 15 30
Koffie, gemalen 1 3
Kokos 1 4
Krenten/rozijnen 3 10
Maïzena 2 5
Mayonaise 5 15
Melk 5 15
Olie 4 10
Paneermeel 4 10
Poedersuiker 4 10
Rijst, rauw 5 15
Rijst, gaar 4 12
Room 4 10
Suiker 1,5 10
Water 6 17
Zout 3 11

 

Hoeveel gram weegt:
1 knol 150
1 appel 140
1 gemiddelde aardappel 100
1 tomaat 100
1 wortel 100
1 ui 70
1 ei 60
1 eiwit 40
1 boterham 30
1 kaasplakje 30
1 eigeel 20
1 klontje boter 20
1 sjalot 10
1 knoflookteentje 5
1 suikerklontje 4

 

Afkortingen en hoeveelheden
Engels Nederlands Afkorting Grootte Hoeveelheid
Saltspoon zoutlepel ssp. 1/4 teaspoon 1,25 ml
Teaspoon theelepel tsp. 1⁄3 tablespoon 5 ml
Dessertspoon dessertlepel dsp. 2 teaspoon 10 ml
Tablespoon eetlepel tbsp. 1⁄16 cup 150 ml
Tea cup theekopje 3/4 cup 180 ml
Cup kopje c., cu. 1/2 pint 240 ml

 

Celsius Fahrenheit Oven Aanduiding
100°C 212°F Lauw
110°C 225°F Lauw
120°C 250°F Lauw
140°C 275°F Lauwwarm
150°C 300°F Lauwwarm
160°C 325°F Warm
170°C 325°F Warm
180°C 350°F Warm
190°C 375°F Matig heet
200°C 400°F Heet
220°C 425°F Heet
230°C 450°F Zeer heet

 

 

Temperatuur
-18°C 0°F
-7°C 20°F
0°C 32°F
7°C 45°F
15°C 60°F
21°C 70°F
30°C 86°F
37°C 99°F
70°C 158°F
80°C 176°F
90°C 194°F

Gram <-> Ounce (gewicht)

10 g 1 / 4 oz
15 g 1 / 2 oz
30 g 1 oz
60 g 2 oz
90 g 3 oz
125 g 4 oz (1/4 lb)
155 g 5oz
185 g 6oz
220 g 7oz
250 g 8 oz (1/2 lb)
280 g 9 oz
315 g 10 oz
345 g 11 oz
375 g 12 oz (3/4 lb)
410 g 13 oz
440g 14 oz
470g 15 oz
500 g (1/2 kg) 16 oz (1 lb)
750 g 24 oz (1 1/2 lb)
1 kg 32 oz (2 lb)
1.5 kg 48 oz (3 lb)
2 kg 64 oz (4 lb)

Bron: aHealthylife


Je kunt ook interesse hebben in:

Wat is resistent zetmeel en waarom is het zo gezond?

18 tips tegen voedselverspilling