Kruid in het zonnetje: Sint-janskruid

(Earth Matters | door Saskia Nieboer en Arjan Bos) In dit nieuwe programma staat er bij elke aflevering een ander kruid in het zonnetje. Saskia Nieboer doceert al 33 jaar over de belangrijkste westerse kruiden en hun toepassing. Het doel van ‘Kruid in het zonnetje’ is om eeuwenoude kennis over geneeskruiden levend te houden en door te geven.

Veel kruiden groeien om ons heen. In de loop van de jaren is Saskia gaan ervaren dat de remedie tegen veel kwalen vaak in de omgeving groeit. Het is niet moeilijk om hier zelf thee van te bereiden of er een geneesmiddel van te maken.

Huidverzorgings- en gezondheids­producten bevatten vaak allerlei schadelijke stoffen. In het programma dat ze samen met Arjan Bos presenteert, laat ze zien hoe er met eenvoudige en natuurlijke middelen, liefst van biologische teelt, kruidenproducten gemaakt kunnen worden. Een lippenbalsem met cacaoboter is bijvoorbeeld een eenvoudig en zeer verzorgend product dat mensen kan helpen om af te kicken van reguliere lippenbalsems.

In de eerste aflevering staat Sint-janskruid letterlijk in het zonnetje. Het kruid dankt zijn huidige naam aan Sint Johannes de Doper die zijn feestdag op 24 juni vierde, de tijd dat de zon op zijn hoogst staat en waarop dit kruid vroeger veel geplukt werd. Het is al lang in gebruik als geneeskrachtig kruid en is het bekendst als plantaardig antidepressivum. Het kent ook andere toepassingen en Saskia laat o.a. zien waar je om moet denken bij het plukken, hoe je er olie van kunt maken en waar je dat voor kunt gebruiken, hoe je er thee van kunt zetten, welke contra-indicaties er zijn en dat het bijvoorbeeld ook als pijnstilling gebruikt kan worden.

We doen ons best om de afleveringen zo kort mogelijk te maken met een hoog informatief gehalte. De eerste aflevering is 11 minuten. Na de zomer zijn de volgende afleveringen gepland en komt er van deze aflevering ook nog een tekstuele, uitgebreide beschrijving van de plant met alle werkingen en toepassingsmogelijkheden.

We wensen je een heerlijke zomer en voor nu veel plezier en inspiratie met de eerste aflevering: op je gezondheid!

Saskia Nieboer en Arjan Bos

Bron: Earth Matters

Translate »