Primeur: Mediwiet binnenkort vrij verkrijgbaar in Zwolle

(Health Bytes) Zwolle – Zwollenaren kunnen vanaf 1 juli gemakkelijker aan mediwiet komen, er komt een steunpunt dat de wietolie voor medische doeleinden ook in deze regio gaat verspreiden.

De Stichting Suver Nuver uit Leeuwarden verstrekt per 1 juli gratis mediwiet aan leden van de nieuwe Social Club Zwolle. Die krijgt een steunpunt in een kantoorpand ergens in Zwolle.

Social Club Friesland en Groningen heten de steunpunten in Leeuwarden en Groningen waar de stichting al sinds oktober 2015 cannabisextracten voor medische doeleinden aan eigen leden verstrekt. “We hebben inmiddels 1.500 leden”, aldus voorzitter Rinus Beintma. “Rondom Zwolle nu al 75 leden.”

Draagkracht

Die krijgen ‘naar behoefte’ wietolie verstrekt. Betaling geschiedt ‘naar draagkracht’, zegt hij. Voor tien euro per maand kunnen mensen donateur worden. “We pleiten voor een legale situatie voor de mediwiet. Er zijn zoveel mensen die er baat bij hebben, maar nu of illegaal bezig zijn of hele dure mediwiet via hun huisarts moeten afnemen. In de Verenigde Staten is de mediwiet in 5 staten legaal en ook in Canada mag de wietolie gewoon verkocht worden.”

Beintma stelt dat er een wezenlijk verschil is met de Cannabis Social Club die in Amsterdam actief was. “Die kweekten hun eigen wiet, illegaal dus. Dat doen wij niet. Daartoe zouden we pas over willen gaan als het gelegaliseerd is.”

De olie zou een heilzame werking hebben voor mensen die bijvoorbeeld reuma hebben of andere ziekten die veel pijn oproepen. “Voor sommige mensen is een druppeltje ter grootte van een rijstkorrel al voldoende, een ander heeft aan een eetlepel nog niet genoeg.”

Dokter

Mediwiet is legaal alleen verkrijgbaar op doktersrecept. “Maar die heeft vaak een lage concentratie, het is heel duur en wordt niet vergoed door ziektekostenverzekeraars”, zegt Beintma. Er zitten geen artsen achter de Social Clubs, bevestigt Beintma. “We leveren de mediwiet in hoeveelheden die we hebben gebaseerd op ervaring en op de feedback die we van clubs uit de Verenigde Staten en Canada krijgen. In principe leveren we naar behoefte, maar onze ervaring is dat 10 milliliter voldoende is voor 7 tot 10 dagen. Als mensen 10 zakjes van 10 milliliter per dag gaan bestellen, vermoeden ook wij dat het voor de verkoop is en leveren we dus niet. We schrappen die mensen dan ook uit ons ledenbestand.”

Als de Zwolse vestiging net zo’n explosieve groei in leden oplevert als de ervaring in Leeuwarden en Groningen leerde, is de volgende stad al in zicht. “Dan openen we ook een steunpunt in Utrecht.”

Bron: Health Bytes

Translate »