Opgelet: Stille hartaanval bedreigt vooral vrouwen! Dit zijn de symptomen.

(Health Bytes) Volgens recent Amerikaans onderzoek gaat bijna de helft van alle hartaanvallen ongemerkt voorbij. Terwijl je na zo’n ‘stille hartaanval’ wel drie keer zoveel kans hebt om te overlijden aan hartfalen of andere gezondheidsproblemen.

Het klinkt misschien onvoorstelbaar, maar een hartaanval hoef je helemaal niet te merken. Je zult je misschien wat vermoeider voelen dan normaal, last hebben van wat hartkloppingen, of je zweet meer dan anders. Maar dat zijn ook allemaal normale verschijnselen tijdens de overgang. Veel vrouwen en huisartsen denken daarom in eerste instantie niet aan hartklachten.

Een stille hartaanval is een hartaanval waarbij ongewone en milde symptomen aan vooraf gaan. Dit is meteen het vervelende hieraan omdat het lastig op te merken is dat er een hartaanval op de loer ligt. Daarbij verschillen de symptomen bij mannen en vrouwen. De exacte oorzaak van dit fenomeen is niet bekend, wetenschappers denken dat het te maken heeft met de relatief hogere pijngrens van vrouwen.

Waarom bedreigt een stille hartaanval vooral vrouwen?
Dit heeft een aantal oorzaken. Een aandoening van de kransslagaders, ook wel coronaire hartziekte (CHZ) genoemd, is ziekte aan het hart waardoor de bloedtoevoer naar de hartspier belemmerd wordt. Het is een ernstige en mogelijk levensbedreigende aandoening. Signalen dat er iets mis is met het hart zijn bij vrouwen vaak minder duidelijk dan bij mannen. Daarom worden hartziekten bij vrouwen niet altijd op tijd herkend.

Waar moet je op letten?
Vaak zijn deze symptomen anders dan bij mannen en kunnen worden verward met overgangsklachten. De symptomen zijn soms dan ook moeilijk merkbaar. Dit heeft als rede dat slagaderverkalking op een andere manier werkt bij vrouwen. Ook is het zo dat vrouwen een andere pijngrens hebben dan mannen.

Zo herken je de signalen
Als het toch misgaat, is de meest voorkomende klacht bij een hartinfarct een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst die:
– kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek
– ook in rust langer dan vijf minuten duurt
– kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken

Vrouwen hebben ook vaak een van de volgende klachten:
– pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
– pijn tussen de schouderbladen
– kortademigheid
– extreme moeheid
– duizeligheid
– onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling
– misselijkheid of braken

Bron: Health Bytes

Translate »