Vegan caesar salade
(Leukegeit | Billy) Een vegan caesar salade die dan ook totaal niet onderdoet voor de niet plantaardige variant. Bekijk mijn recept voor deze verrukkelijke vegan caeser salade.
Caesar salade veganizen
Een niet vegan caesar salade of ceaser salade – wat zit er allemaal in? Vraag het aan een willekeurig iemand en je zult sowieso een gekookt ei, Parmezaanse kaas en croutons te horen krijgen. Ooit bedacht door hotel- en restauranteigenaar Caesar Cardini uit nood op een druk moment, toen niet alle ingrediënten meer op voorraad waren. Later bleek dat mensen deze samengestelde salade zo lekker vonden dat de caesar salade een begrip is geworden.
Ik vond het dan ook hoog tijd om een vegan caesar salade voor je uit te werken. De hoofdingrediënten (het gekookte ei en de Parmezaanse kaas) zijn niet bepaald plantaardig. Dit was dan ook een kleine uitdaging om de caeser salade te veganizen.
Voor de Parmezaanse kaas heb ik een plantaardige variant gemaakt (van cashewnoten en edelgist) en als eivervanger ben ik aan de slag gegaan met tofu.
Ook interessant: overzicht van plantaardige alternatieven voor kaas
Het resultaat is een heerlijke en crunchy vegan caesar salade. Serveer deze salade als maaltijdsalade in de avond, als lunch of als één van de onderdelen tijdens buffet.
Wat heb je nodig voor deze vegan caesar salade?
Aantal personen: 3 tot 4 personen
Voorbereiding: 20 minuten
Baktijd tofu: 20 minuten
Ingrediënten dressing:
- 3 eetlepels hummus (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
- rasp van een halve citroen
- sap van een halve citroen
- 1 theelepel mosterd
- 3 teentjes knoflook – uitgeperst
- snufje zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepels maple syrup
- Oh – en 2 theelepels kappertjes (als je er van houdt)
Ingrediënten vegan Parmezaanse kaas:
- 40 gram ongebrande cashewnoten
- 1,5 theelepel edelgistvlokken
- snufje knoflookpoeder
- snufje zout
Overige ingrediënten:
- 200 gram gesneden Romaine sla (of andere sla naar wens)
- 275 gram tofu
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels water
- halve theelepel tijm
- halve theelepel gerookte paprikapoeder
- halve theelepel komijn
- halve theelepel knoflookpoeder
- halve theelepel uipoeder
- snufje versgemalen peper (naar wens)
- 100 gram croutons
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 200 graden Celsius.
- Snijd de tofu in kleine blokjes en bak deze op een bakplaat met bakpapier ongeveer 30 minuten (15 minuten aan elke kant).
- Meng de sojasaus, water, tijm, gerookt paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder, uipoeder en zwarte peper in een pan op laag vuur. Meng de gebakken tofu met het mengsel en kook op middelhoog vuur voor ca. 5 minuten. Laat de tofu afkoelen.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Voeg eventueel 1-2 eetlepels water toe om de dressing voor de vegan ceaser salade van te verdunnen.
- Meng in een keukenmachine of met een staafmixer alle ingrediënten voor de vegan Parmezaanse kaas door elkaar tot er fijne kruimels overblijven.
- Voeg in een grote kom de Romaine sla, croutons, vegan Parmezaanse kaas, dressing en gebakken tofu toe. Meng de vegan caesar salade door elkaar en serveer over de borden.
Voila – deze verrukkelijke vegan caesar salade is klaar. Een rijke en romige smaak, genoeg eiwitten en boordevol crunch om blije gezichten aan tafel te hebben. Eenmaal geproefd wil je dit recept veel vaker gaan maken.
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in:
Plantaardige alternatieven voor kaas
Makkelijke maaltijdsalade met zoete aardappel, quinoa en rucola