Waarom de kans op een hartaanval groter is als je te weinig slaapt

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) We weten allemaal dat te weinig slapen ongezond is. Het is niet alleen slecht voor je humeur en je concentratievermogen, maar ook voor je hart en bloedvaten. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe het kan dat een slaaptekort de kans op een hartaanval vergroot.

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH) beschrijven in vakblad Nature hoe onvoldoende slaap de productie van ontstekingscellen in het lichaam vergroot. Daarvan is bekend dat ze bijdragen aan de vorming van plaque in de bloedvaten, ook wel atherosclerose genoemd. “We hebben ontdekt dat slaap de productie van ontstekingscellen in het beenmerg helpt reguleren en bloedvaten gezond houdt. Andersom leidt een slaaptekort tot een verminderde controle van de productie van ontstekingscellen en zo tot meer hartziekten,” aldus Filip Swirski van het MGH.

Het onderzoek is uitgevoerd bij muizen. Een deel van de dieren volgde een normaal slaappatroon, een ander deel sliep te weinig. Er waren verder geen veranderingen of verschillen in gewicht, cholesterol- of glucoseniveau. De dieren die te weinig sliepen ontwikkelden veel meer plaque in de bloedvaten en hadden meer ontstekingscellen in hun bloed. De slaap gedepriveerde muizen hadden bovendien een twee keer zo hoge productie van witte bloedcellen in hun beenmerg.

Een onverwachte rol was er voor het hormoon hypocretine dat wordt geproduceerd in de hypothalamus in de hersenen. Het reguleert slaap en speelt een rol bij de controle van de productie van witte bloedcellen. Het hypocretineniveau was duidelijk lager bij de muizen met een slaaptekort.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

14 tips om sneller en dieper in slaap te vallen

Slaapgebrek kan gewichtstoename bevorderen en je spiermassa doen afbreken

Translate »