Wat je niet wilt weten over de zalm op je bord
(Welingichte Kringen | Jeannette Kras) Zalm is al jaren een van de populairste vissoorten die er bestaat. Niet gek: het roze visje is smakelijk, gezond en in allerlei gerechten te gebruiken. Maar de weg die het dier aflegt naar je bord is een stuk minder fijn. Als je van je zalm wilt blijven genieten, kun je misschien beter niet verder lezen.
1. Zalm wordt gekweekt in kooien.
De zalmen zitten zo dicht op elkaar dat er 27 in een badkuip passen. Een legbatterij is er niets bij.
2. Een visfarm met 200.000 zalmen produceert evenveel uitwerpselen als een stad met 65.000 mensen.
Die poep wordt niet verwijderd en zinkt gewoon naar de bodem. Het is een broeihaard van ziektes voor de zalmen die erboven zwemmen, maar ook voor andere zeedieren.
3. Omdat de vissen in hun eigen uitwerpselen zwemmen, zijn ze ziek.
De visproducenten gebruiken grote hoeveelheden antibiotica. Tussen 100 gram (Europa), 175 gram (Canada) en een kilo (Chili) om 1.000 kilo zalm groot te brengen. Die antibiotica blijft in de vis zitten en belandt in je lijf.
4. De uitwerpselen trekken ook parasieten en wormen aan.
Om die te weren worden pesticiden gebruikt. In april 2013 kreeg Noorwegen toestemming om 10 keer meer Endosulfan te gebruiken dan voorheen. Endosulfan stapelt zich op in de zalmen. Het is een zenuwgif dat kan leiden tot genetische aandoeningen bij baby’s. Het is overal verboden, behalve in de aquacultuur.
5. Zalm zit vol pesticiden.
In zalm worden gevaarlijke waarden van Arseen, PCB’s, dioxines, dieldrin en toxaphene gevonden. Doordat zalm gif in zijn vet opslaat, worden dikwijls residuen tot 9 miljoen keer meer in hun vlees gevonden dan in het water waarin ze zwemmen.
6. Zalm moet mooi roze zijn.
Daarvoor wordt Carophyll of Astaxanthin gebruikt. Anders zou je gerookte zalm gewoon grijs zijn.
7. En gerookt worden.
De kans is groot dat je zalm niet boven een vuurtje is gerookt, maar met liquid smoke. Daarin zitten FF-B en AM 1, die bij dierentesten hebben aangetoond dat ze DNA beschadigen.
8. Het is oppassen met zalm van een farm (en dat is bijna alle zalm).
Vooral aanstaande moeders en baby’s moeten uitkijken. Elk jaar worden naar schatting 600.000 kinderen geboren met een verstandelijke afwijking of een motorisch probleem door het eten van vis vol pesticiden en antibiotica.
9. Om één kilo zalm te kweken moet vijf kilo andere vis gevangen worden.
Zalmen krijgen voornamelijk gemalen vis te eten.
10. Een zalm voelt wel degelijk pijn.
De zalmen worden vaak doodgeknuppeld, hun kieuwen worden weggesneden terwijl ze nog leven, en kleinere zalmen worden vaak niet eens gedood: ze worden op ijs gegooid en stikken langzaam.
Bron: Welingelichte Kringen
Je kunt ook interesse hebben in:
Wil je niet meer bijdragen aan overbevissing? Probeer dit op planten gebaseerde tonijnalternatief