DIYGezondheidReceptenVoeding

Zelf kokosmelk maken

(Wiki How) Kokosmelk wordt veel gebruikt in Indiase en Thaise gerechten, en het is een heerlijke toevoeging aan smoothies en desserts. Kokosmelk uit blik kan duur zijn, maar het is niet moeilijk om je eigen kokosmelk te maken van geraspte kokos of verse kokosnoot. Lees verder voor informatie over beide methoden.

Kokosmelk maken van kokosrasp

Koop een zak kokosrasp. Zoek de ongezoete soort bij de supermarkt of toko. Als je geen rasp kunt vinden, is kokosschaafsel ook goed. [1]

Weeg de kokosrasp af. Elk kopje kokosrasp wordt ongeveer twee kopjes kokosmelk. Meet de gewenste hoeveelheid af in een blender of keukenmachine.

Kook water. Je hebt twee kopjes water voor elk kopje kokosrasp nodig. Doe de juiste hoeveelheid in een pan. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook.

Giet het water over de kokosrasp. Giet het rechtstreeks in de blender. Als je een kleine blender hebt moet het misschien in verschillende porties doen. Gebruik een lepel om het mengsel goed te roeren.

Mix de kokosrasp met het water. Doe het deksel op de blender en mix de kokos en het water tot het mengsel zo glad mogelijk is. Zorg dat je het deksel goed vasthoudt met je ene hand, want het is gevaarlijk als de hete vloeistof er plotseling uit komt.

Giet het kokosmengsel af. Leg een stuk kaasdoek of een fijne zeef op een grote schaal. Giet het kokosmengsel voorzichtig door het doek of de zeef om de grote stukken eruit te zeven. Het vocht dat in de schaal achterblijft is de verse kokosmelk. Als je kaasdoek gebruikt, pak het dan beet en knijp de achtergebleven melk uit de kokosrasp.

Bewaar de kokosmelk. Giet de melk in een bakje met deksel en bewaar het in de koelkast. Het vet in de melk zal naar boven komen drijven. Als je de melk wilt gebruiken, schud dan goed zodat het vet weer met het water vermengt.

Kokosmelk maken van verse kokosnoot

Open de kokosnoot. Neem een verse kokosnoot en zet hem op een stevige, vlakke ondergrond in de keuken. Hou hem met je ene hand op zijn plek en gebruik een vleesmes om sneetjes te maken in een kring om het ‘oog’. De makkelijkste manier om dat te doen is door de kokosnoot te raken op dezelfde plek tot je een snee hebt die diep genoeg is. Blijf dit doen tot je een rond deksel hebt dat opgetild kan worden.

  • Gebruik hier een heel scherp mes voor. Een bot mes kan van de kokosnoot afglijden en je hand opensnijden.
  • Een andere methode om een kokosnoot open te maken is door de kokosnoot in een keukendoek te wikkelen en op een hard oppervlak te leggen. Gebruik een deegroller of hamer om de kokosnoot door midden te slaan. Als je deze methode gebruikt, boor dan eerst een gaatje in de kokosnoot, laat het water eruit lopen en bewaar dat.

Zorg dat de kokosnoot vers is. Ruik aan de kokosnoot en inspecteer het vlees. Als het lekker ruikt en het vlees ziet er sappig en wit uit, kun je het gebruiken. Gooi de kokosnoot weg als hij stinkt of uitgedroogd is. [2]

Schep het vruchtvlees eruit. Gebruik een lepel om het vlees uit de kokosnoot te schrapen. Probeer al het witte vlees eruit te krijgen, en vergeet het deksel niet. Het vlees moet een textuur hebben die lijkt op stevige meloen en opkrullen als je het eruit lepelt. Doe het vlees in de blender.

Mix de kokos met het water. Doe het deksel op de blender en zet hem op de hoogste stand tot het water en het vlees goed vermengd en glad zijn. Hierna kun je de grotere stukken eruit zeven, of ze er in laten als deel van het mengsel. Omdat verse kokos zacht is, kan het heel lekker zijn in een glas kokosmelk, net zoals sommige mensen de pulp van een sinaasappel heerlijk vinden.

Bewaar de kokosmelk. Giet de verse kokosmelk in een bakje. Doe er een deksel op en bewaar de kokosmelk in de koelkast tot je het wilt gebruiken.

Tips

  • Deze melk kan 1-2 dagen in de koelkast worden bewaard.
  • Je kunt kokosmelk ook invriezen.

Benodigdheden

  • Pan
  • Iets om te roeren
  • Zeef of kaasdoek
  • Schaal
  • Blender
  • Hard oppervlak
  • Goed mes

Bron: Wiki How


Je kunt ook interesse hebben in:

De gezondheidsvoordelen en toepassingen van kokosmelk

Havermoutcake met kokos & walnoten