8 dingen die je doet als je een creatieve koploper bent

(Sigrid van Iersel) Hoe word je een creatieve koploper die gemakkelijk ideeën bedenkt en realiseert? Lees hier de 8 lessen van creatieve uitblinkers.

Ik hou van verhalen over creatieve uitblinkers: kunstenaars, wetenschappers, uitvinders en wat al niet meer.

Supergeniale persoonlijkheden als Leonardo da Vinci, maar ook mensen van nu.

Mensen die een gemeenschap opbouwen, een eigenzinnig pad kiezen om hun idee groot te maken of met succes een bedrijf leiden. De afgelopen jaren heb ik tal van deze mensen ontmoet en vaak ook hun verhalen opgeschreven.

Uit hun verhalen heb ik geleerd dat het enorm helpt als je het creatieve proces kent. Op die manier weten koplopers precies welke stappen ze moeten zetten om te beginnen, ideeën op te doen en die eindresultaten neer te zetten waar ze van dromen.

Ik vind dit soort verhalen enorm inspirerend, en ik ben ervan overtuigd dat veel meer mensen daar hun voordeel mee kunnen doen.

Dit zijn mijn conclusies:

1. Een koploper gaat voor de langere termijn

Er is geen snelste manier, gebaand pad of olifantenpaadje om iets moois in de wereld te zetten. Supercreatieve mensen weten dat. Er is geen kant-en-klaar recept dat altijd garanties biedt. Je zult die weg zelf moeten vinden en tot een begaanbaar pad moeten maken. En dat gaat met vallen en opstaan.

Ga daarom voor de langere termijn. Dat vraagt tijd, maar dan kun je uiteindelijk wel impact crëeren. Dat is niet altijd makkelijk, maar je kunt het. Want er is niets vervullender dan je droom waarmaken.

2. Een koploper maakt keuzes*

Je moet weten wat je wilt om tot de beste creatieve resultaten te komen. Creatieve koplopers kiezen daarom een scherp doel.

Begin met het einddoel voor ogen en vind onderweg uit hoe je daar komt. Dat einddoel is belangrijk, want daaraan kun je alle gedachten, acties en beslissingen toetsen.

Maak het zo concreet mogelijk: een kunstgalerie openen, een lessenserie opzetten, een nieuwe school oprichten, een spel maken, etcetera. ‘Een bijdrage aan de maatschappij leveren’ is te vaag, net zoals ‘meer vrijheid hebben’.

Kies vervolgens een beperkt aantal dingen waar je aan gaat werken. En richt je dan gewoon op dat ene project, die ene training die je wil maken, het team dat je wilt samenbrengen of wat dan ook.

*Eén project tegelijkertijd.

3. Een koplopers dóet het (en blijft niet eindeloos nadenken)

Je moet het simpelweg doen, want iets uitvoeren geeft energie.

Dan is het daarna ook slim om door te pakken, zodat je in de flow blijft. De wereld heeft jouw oplossingen, talenten en creatieve werk nodig. Dus kom in beweging en wacht niet totdat het perfect is. Je doet het omdat je er een reden voor hebt.

4. Een koploper neemt zichzelf serieus

Beschouw je creatieve werk als iets belangrijks. Dat vraagt om commitment. De kans dat je het daadwerkelijk doet, groeit als kool als je iets iedere keer op dezelfde plek en op hetzelfde tijdstip doet. Het is nu eenmaal moeilijker om tegen jezelf te zeggen ‘ik sla een keer over’ als je er een vast tijdstip voor hebt.

Als je kritiek krijgt, wees je er dan van bewust dat aanmerkingen meestal niet over jou als persoon gaan, maar over je werk. Wanneer iemand zegt dat er iets niet klopt of dat je ergens niet aan gedacht hebt, schiet dan niet in de stress.

Luister naar het commentaar, bedank de afzender, gebruik de elementen die je zinvol vindt en laat de rest achterwege.

5. Een koplopers richt zich op het positieve

Je brein is net een zoekmachine: het vindt altijd waar het naar zoekt. Hoe meer je vraagt naar problemen en oorzaken, hoe meer je er vindt.
Gelukkig geldt hetzelfde voor stappen in de gewenste richting. Je merkt dit meteen aan je eigen energie: wat je aandacht heeft groeit.

Creatieve toppers richten dus hun focus op een positieve uitkomst.

6. Een koploper gaat te werk als een ontdekkingsreiziger

Koplopers zijn eindeloos nieuwsgierig. Het doel is belangrijk, maar de weg ernaartoe ook.

Je helpt jezelf enorm vooruit als je werkt vanuit je eigen nieuwsgierigheid. Vraag jezelf af wat er interessant aan is. Bedenk hoe je ervan groeit of je iets nieuws leert. En verwonder je over wat er daarna gebeurt.

7. Een koploper ziet inspanningen als een spel

Als je volop ruimte geeft aan speelsheid, kom je vaak tot de meest creatieve resultaten. En dat gaat het niet over pingpongen, kussengevechten houden of glijbanen installeren op kantoor, maar over verwondering, openstaan voor het onverwachte en plezier maken. Dingen die overal te vinden zijn.

Wanneer je op de meest efficiënte manier resultaten wilt bereiken, dan ben je aan het werk. Maar als je je laat leiden door nieuwsgierigheid en verrassingen, heet het niet langer ‘werk’ maar ‘spel’. En de resultaten zullen ook verrassend zijn 🙂

8. Een koploper is zélf het unieke verhaal

De meeste mensen passen zich als een kameleon aan hun omgeving aan. Ze doen wat van hen verwacht wordt en leiden een kabbelend leven. Het is echter de vraag of ze daarmee trouw zijn aan zichzelf. En dat levert hen vaak een groot energielek op, waardoor er veel minder uit hun handen komt dan mogelijk is.

Creatieve toppers doen dat anders. Ze volgen hun eigen weg, ook als dat een moeilijk pad is dat nog nooit eerder bewandeld is. Ze volgen hun eigen onderzoeksvraag. Ze weten dat hun eigen verhaal hen onderscheidt van anderen.

Life is not about finding yourself. Life is about creating yourself

-George Bernard Shaw.

Dus deel je ideeën, je werk en je talenten. Werk vanuit je persoonlijke betrokkenheid. En inspireer!

Sprankel!

Bron: Sigrid van Iersel


Je kunt ook interesse hebben in:

De 7 grootste misverstanden over creatief denken

Doen waar je blij van wordt – 3 praktische tips

 

Translate »