De schoonheid van de menselijke huid in elke kleur | Angélica Dass

(Global Heart | Esther Haasnoot) Angélica Dass is een Braziliaanse kunstenaar, fotograaf en de maker van het project Humanæ. Ze gaf een TED-talk genaamd ‘De schoonheid van de menselijke huid in elke kleur’ over hoe huidskleuren ons elkaar als verschillend laten zien, maar in feite zijn wij gelijk.

Project Humanae

128 jaar geleden schafte het laatste land op de wereld de slavernij af en 53 jaar geleden gaf Martin Luther King zijn beroemde “Ik heb een droom”-toespraak. Maar we leven nog altijd in een wereld waarin de kleur van onze huid niet alleen een eerste indruk geeft, maar een blijvende indruk.

De fotografie van Angélica Dass daagt uit hoe we denken over huidskleur en etnische identiteit. Voor haar project Humanae heeft Angélica Dass, meer dan duizend portretten gemaakt van mensen uit heel verschillende delen van de wereld, waaruit blijkt dat labels zoals rood, wit, bruin en geel behoorlijk onnauwkeurige manieren zijn om mensen te definiëren.

De portretten doen ons anders nadenken over hoe we elkaar zien. Als de moderne wetenschap het concept ‘ras’ in vraag stelt, wat betekent het dan voor ons om zwart, wit, geel, rood te zijn? Is het het oog, de neus, de mond, het haar? Of heeft het te maken met onze oorsprong, nationaliteit of bankrekening?

In deze TEDtalk vertelt zij over de inspiratie achter haar portretproject, Humanæ, en haar streven om de ware kleuren van de mensheid te documenteren in plaats van het onware witte, rode, zwarte en gele geassocieerd met ras.

Bron: TED


Je kunt ook interesse hebben in:

Het gevaar van een enkel verhaal | TED

Draw your future | Patti Dobrowolski | TEDxRainier

Translate »