Mythe over Griekse amfitheaters ontkracht

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) De akoestiek van Griekse amfitheaters wordt alom geroemd. Je zou er zelfs een muntje kunnen horen vallen. Maar het blijkt een illusie concluderen Eindhovense onderzoekers nu.

Reisgidsen, maar ook geschiedenisboeken maken vaak melding van de speciale akoestiek van de amfitheaters. Je zou op de achterste rij nog acteurs kunnen verstaan zonder microfoon. Dat zou te maken hebben met de speciale vorm van het theater waardoor geluidsgolven ook de achterste rijen bereiken.

Onder leiding van TU/e-onderzoekers Constant Hak en Remy Wenmaekers deden studenten metingen in drie amfitheaters: de Odeon van Herodes Atticus (gebouwd in 200 na Christus), Argos (200 voor Christus) en Epidaurus (400 voor Christus). Ze testten het geluid op honderden plaatsen en op verschillende tijdstippen.

Het vallen van een muntje was tot halverwege het theater te horen. Gefluister kwam zelfs niet verder dan de eerste rijen. In geen enkel theater was een stem op normaal volume tot achterin te verstaan. Dat neemt niet weg dat de akoestiek in de amfitheaters uitstekend is. Je moet het alleen niet overdrijven.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Verloren stad van Alexander de Grote ontdekt in Irak. De manier waarop is verrassender dan je zou denken

Wetenschappers ontdekken mysterieuze ‘kamers’ in grote piramide van Gizeh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »