Hoe een bioloog en een componist muziek maken met het noorderlicht

(Global Heart | Esther Haasnoot) Een bioloog en een componist hebben het noorderlicht in geluid omgezet om een magische versmelting van kunst en natuur te creëren.

Elektromagnetische golven geconverteerd naar geluid

Je bent misschien wel bekend met het natuurverschijnsel dat bekend staat als het noorderlicht (aurora borealis), maar wist je al dat er geluiden te horen zijn bij deze schitterende lichtshow?

Wanneer mensen die groene en violette lichten boven de Arctische hemel zien, zijn het eigenlijk botsingen tussen elektrisch geladen deeltjes van de zon die de aardatmosfeer binnendringen. Deze botsingen zenden elektromagnetische golven uit, en die kunnen worden vertaald in geluiden die door een kleine machine hoorbaar worden gemaakt voor menselijke oren.

Wat is er nodig om deze geluiden te horen?

Deze mysterieuze, geluiden worden gevierd in een nieuwe Britse Radio 3-documentaire genaamd “ Songs of the Sky”. Een programma waarin biologe Karin Lehmkuhl Bodony en haar hondenslee in de wildernis worden gevolgd, om de soundscape van het noorderlicht op te nemen.

Bodony woont in het afgelegen dorpje Galena in Alaska. Ze kan deze fenomenale lichtshow zien vanaf haar veranda. 16 jaar geleden ontdekte ze dat ze ook het geluid van de lichten kon opnemen met behulp van een VLF-ontvanger (Very Low Frequency). Om het geluid van het noorderlicht met succes op te kunnen nemen, moet je minstens vier mijl verwijderd zijn van menselijke geluiden en andere elektrische bronnen zoals hoogspanningsleidingen, omdat deze storingen kunnen veroorzaken op de VLF-ontvangers.

Songs of the Sky

Voor Songs of the Sky, dat op tweede kerstdag wordt uitgezonden, heeft Radio 3 de componist Matthew Burtner, die werkt met natuurgeluiden en wetenschappelijke milieu gegevens, opdracht gegeven een muziekstuk te maken op basis van de geluiden van het noorderlicht. En om de relatie tussen mens en natuur tot uitdrukking te brengen.

Je hoeft niet ‘s nachts naar buiten te gaan om het geluid te kunnen horen. 

We konden de VLF-recorder op elk moment van de dag tevoorschijn halen en gewoon door het wolkendek heen luisteren.”
–  Matthew Burtner

Het noorderlicht en een snel veranderende omgeving

Het programma verkent ook de traditionele betekenissen van het noorderlicht in de snel veranderende Arctische omgeving, waar de temperaturen sneller stijgen dan in andere delen van de wereld. Veel dorpen in Alaska hebben te maken met ernstige opwarming van de aarde en ernstige dooi, zozeer zelfs dat ze huizen en hele dorpen moeten verplaatsen omdat de kust is geërodeerd omdat het ijs de kust niet meer beschermt.

We zijn een cultuur die afhankelijk is van onze omgeving en ermee geïntegreerd is, maar hebben er geen macht over.
– Karin Lehmkuhl Bodony

We voelen ons vaak aangetrokken tot natuurlijke verschijnselen zoals het noorderlicht omdat ze iets vertegenwoordigen dat buiten onszelf ligt. Het geeft je het gevoel dat je een klein deel bent van een enorm universum dat buiten onze controle ligt.

Hoe klinkt het noorderlicht? 

Hoe klinkt het noorderlicht? Sommigen zeggen dat het klinkt als gekraak of gedempte knallen, terwijl Bodony zelf zegt dat ze kunnen klinken als prachtige ‘whoosh-whoosh’-geluiden. De geluiden zelf zijn heel gevarieerd. Er zijn tijden dat de geluiden klinken als gewone achtergrondgeluiden, er zijn ook momenten dat het echt cool is. De complete show bestaat soms uit een magisch lichtverschijnsel gevolgd door een hemels koorzang dat lijkt te bestaan uit zingende walvissen, kwakende kikkers of het getjilp van een vogel. Het klinkt hemels omdat het dat ook is. 

Between the Ears: Songs of the Sky is op BBC Radio 3 op 26 december om 11.45 am GMT te beluisteren en is kort na de uitzending online beschikbaar.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Bultruggen delen melodieën uit verschillende regio’s

Luister naar deze fascinerende muziek, gecomponeerd door sterren

Translate »