De inwoners van Fukushima die achter bleven om voor de dieren te zorgen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Het Japanse Fukushima werd tien jaar geleden getroffen door een serie rampen met een catastrofale impact: een zeebeving, tsunami en een kernramp. Twee eigengereide inwoners herpakken niet alleen hun eigen leven ze ontfermen zich ook over de achtergebleven dieren.

De mannen die vergeten dieren verzorgen in de nucleaire zone van Fukushima

Op 11 maart is het tien jaar geleden dat een zeebeving en de daaropvolgende tsunami zorgde voor een kernramp in het Japanse Fukushima. Een zeebeving met een kracht van 9,1 op de schaal van Richter en de tsunami die piekte tot 15 meter, zorgde ervoor dat de Fukushima Daiichi-centrale had te leiden onder explosies en meltdowns. Waardoor radioactiviteit in de atmosfeer is vrijgekomen. Meer dan 160.000 inwoners moesten evacueren vanwege angst voor straling.

Naoto Matsumura and Sakae Kato

Het ziet er naar uit dat slechts 159.998 inwoners hebben geluisterd. De andere twee – Naoto Matsumura en Sakae Kat – bleven. Twee mannen waarbij de liefde voor dieren groter is dan hun gevoel van zelfbehoud. Deze mannen, die geen familie van elkaar zijn, wonen binnen de verboden zone van 12,5 mijl rond de beschadigde kernreactor. Ze zorgen voor de tientallen zwerfdieren die werden achtergelaten toen het evacuatiebevel werd gegeven.

Naoto Matsumura (2)

Naoto Matsumura/Facebook

Sakae Kato

De 57-jarige Sakae Kato heeft 41 katten en een zwerfhond, genaamd Pochi, die samen met hem in zijn huis in de bergen wonen. Het voedsel voor de wilde katten laat hij achter in een opslagschuur die hij verwarmt met een paraffine kachel. Kato’s vrijgevigheid beperkt zich niet tot zijn eigen dieren, want hij is ook begonnen met het voeren van de plaatselijke wilde zwijnen, die door de regering als ongedierte worden beschouwd.

Voor de ramp was Kato eigenaar van een klein bouwbedrijf. Volgens eigen zeggen werd zijn beslissing om te blijven terwijl andere mensen het gebied evacueerden, deels ingegeven door de schok van het vinden van dode huisdieren in verlaten huizen die hij hielp slopen.

sakae kato

Sakae kato

Naoto Matsumura

Naoto Matsumura verliet aanvankelijk de stad, maar keerde kort daarna terug voor zijn eigen dieren. Eenmaal terug, besefte de 55-jarige Matsumura dat de huisdieren en het vee van de verdwenen inwoners er nog waren en dagen niet hadden gegeten. Nadat duidelijk was geworden dat niemand meer naar de buurt zou terugkeren, ging hij rondom honden en koeien vrij te laten en eenieder te voeren die dat nodig had. Zo begon hij zich te ontfermen over een brede gemeenschap van dieren waaronder eenden, varkens, katten, honden, ooievaars, pony’s, struisvogels, en koeien. Waardoor hij de bijnaam ‘Beschermer van Fukushima’s Dieren’ kreeg.

Hoe zij aan het geld voor voedsel en water komen? De mannen krijgen geregeld schenkingen van andere dierenvrienden. Voedsel en water zijn niet veilig in de omgeving, dus ook daarvoor rekenen zij op hulp van buitenaf.

Naoto Matsumura (1)

Naoto Matsumura/Facebook

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Deze Indonesische man heeft zijn dorp eigenhandig van de hongersnood gered

Dierenarts biedt gratis medische zorg aan huisdieren van daklozen

Translate »