Altijd ziek als je een aantal vrije dagen hebt? Dat heet ‘vrijetijdsziekte’

 (Welingelichte Kringen | Chantal Caes) Misschien herken je het wel: je hebt het druk op het werk en je verheugt je op een paar extra vrije dagen of je welverdiende vakantie en als het zover is, word je prompt ziek. Je bent eigenlijk nooit ziek en uitgerekend nu word je door een ziekte geveld. Frustrerend! Maar je bent de enige niet. Het komt zo vaak voor dat er zelfs een nieuwe naam voor is bedacht: de ‘vrijetijdsziekte’.

Het fenomeen treft vooral workaholics met een veeleisende baan die veel stress met zich meebrengt. Maar het treedt ook vaak op als de overgang van werk naar vrije tijd te abrupt is of als je normaal gesproken altijd in touw bent en eigenlijk niet weet wat je met ‘lege tijd’ aanmoet.

Hoogleraar emoties en welbevinden Ad Vingerhoets van de Universiteit Tilburg legt uit: ‘Onze hersenen hebben maar een beperkt vermogen om informatie te verwerken … Als je het druk hebt op het werk, is je hoofd zo vol dat pijntjes niet doordringen. Maar als de afleiding van het harde werken wegvalt, dringen alle signalen uit het lichaam door en voel je dat het niet goed gaat.’

Als je flink ziek wordt spelen volgens Vingerhoets waarschijnlijk ook biologische factoren een rol. ‘Bij fysieke of mentale inspanning komt immers adrenaline vrij. Maar bij een langdurige grote werkdruk blijft ook het lichaam na de werkuren adrenaline produceren. Hierdoor krijgt het lichaam energie die het niet nodig heeft en dat ontregelt het afweersysteem.’

Hoe kun je dit allemaal voorkomen? Adviezen als overmatige stress op het werk beperken, gezond eten, matig zijn met het gebruik van alcohol en koffie, regelmatig ontspannen, enz. liggen voor de hand. Maar er is nog iets dat helpt en dat is sporten aan het begin van het weekend en je vakantie. Zo kan je lichaam de overtollige adrenaline wegwerken voor je aan je vrije tijd begint.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »