Hoe perfectionisme groeit in een op prestatiegerichte samenleving
(Global Heart | Esther Haasnoot) Een prestatiegerichte samenleving bevordert optimale omstandigheden voor perfectionisme om te gedijen en verspreiden – of het nu gaat om sport, onderwijs, social media, media of bedrijfsleven, mensen worden gemeten, geëvalueerd en vergeleken met elkaar.
De verborgen epidemie van perfectionisme
Psychological Bulletin publiceerde onlangs een studie waaruit blijkt dat de niveaus van perfectionisme sinds 1989 aanzienlijk zijn toegenomen, met name onder jongeren. Onderzoekers denken dat perfectionisme een manier is waarop mensen hun gevoel van veiligheid en eigenwaarde proberen te vinden.
In deze marktgerichte samenleving worden mensen op tal van manieren beoordeeld. Onrealistische idealen van het perfecte zelf zijn wenselijk geworden – zelfs noodzakelijk – in een wereld waarin prestatie, status en imago iemands nut en waarde bepalen. In deze cultuur worden onze onzekerheden gevoed en onvolmaaktheden versterkt. Waardoor mensen ertoe worden aangezet zich te concentreren op hun persoonlijke tekortkomingen. Je hoeft niet ver te zoeken om voorbeelden te vinden; bedrijven en marketeers creëren eerst behoefte en bieden daarna allerlei cosmetische en materiële oplossingen voor de gebrekkige consument.
Ook op social media platforms zoals Facebook, Snapshat en Instagram draait het vooral om het laten zien van een perfecte levensstijl en de volmaakte versie van jezelf. Sociale media, onderwijstests, de druk van bedrijfsleven, en beoordelingen op persoonlijke-, uiterlijke-, en werkprestaties, zorgen ervoor dat mensen kunnen worden gezeefd, gesorteerd, gerangschikt en geclassificeerd door medemensen, leraren, collega’s en werkgevers.
Als bijgevolg krijgen sommige mensen bepaalde irreële gedachten over hoe zij zich moeten gedragen, over wat zij zouden moeten bezitten en over hoe zij eruit zouden moeten zien. In wezen simuleren zij om zichzelf en hun leven te volmaken. Onze marktgerichte samenleving dicteert dat mensen die niet mee kunnen komen persoonlijke zwakheid of tekortkoming vertonen. Zo ontstaan opkomende epidemieën van ernstige psychische aandoeningen. Want perfectionisme blijkt gerelateerd aan o.a. burn-out, anorexia nervosa, depressie, zelfmoordgedachten en vroege dood.
“Het gaat niet alleen om hun materiële welzijn – hun mentale en fysieke welzijn wordt bedreigd door deze verborgen epidemie van perfectionisme”.
Dergelijke druk is voor veel mensen problematisch omdat het kan leiden tot het geloof dat hun waarde als persoon afhangt van het perfect zijn in alles wat ze doen. Perfectie is een norm die echter nooit bereikt kan worden en biedt uiteindelijk alleen maar ellende voor degenen die het proberen.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
Waarom emotionele intelligentie net zo belangrijk is als academische ervaring