Hoe voorkom en kalmeer je een zonnebrand met arganolie

(Global Heart | Esther Haasnoot) Hoe goed je ook op veilig zonnen let, toch kun je af en toe een zonnebrand oplopen. Vooral tijdens een zinderende zomer. Last van zonnebrand en net de laatste druppel aloë vera gel op? Geen nood, er is een minder bekend middel tegen zonnebrand dat je misschien al in je kast hebt staan: arganolie.

De zon is goed voor je

Misschien is dit een omstreden uitspraak, maar ik hou van de zon, van de manier waarop een heldere dag aanvoelt. Ik hou van de eerste glimp van licht in de ochtend. Ik hou van een warme dag op het strand en het gevoel van wegsijpelend zand tussen mijn tenen. Ik hou ervan hoe mensen tot leven komen op zonnige dagen. Ik hou ook van het gevoel dat je krijgt als je op een zomerdag naar buiten loopt en meteen de zon op je wangen voelt. Ik kan genieten van een prachtige zonsondergang, vooral als het uitzicht wordt gedeeld met mensen waar ik van hou.

We horen al tientallen jaren over de gevaren van blootstelling aan de zon. Maar een toenemend aantal recente wetenschappelijke studies toont aan dat de zon een positief effect heeft op onze gezondheid. Zo positief zelfs dat sommige artsen ons steeds vaker aanraden om meer tijd in de zon door te brengen. De zon is letterlijk een bron van leven. Het beïnvloedt ons circadiaanse ritme (biologisch dag nacht ritme ofwel bioritme) en heeft het vermogen om onze stemmingen en emoties te beïnvloeden.

Evenwicht  tussen genieten van de zon en huidverzorging

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en je immuunsysteem. Zonlicht verlicht ook de ongemakken van huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en acne. Een gebrek aan zonlicht zorgt voor een teveel aan melatonine en een tekort  aan vitamine D en serotonine, de oorzaken van een winterdepressie.

Ik hou niet van de potentiële schade wat teveel zonlicht kan veroorzaken. En dus wordt het vinden van een balans tussen genieten van een heerlijke tijd in de zon en ervoor zorgen dat mijn huid beschermd is, een van mijn topprioriteiten voor huidverzorging.

Slimme zon- en huidverzorging vereist dat we breed nadenken over onze gewoonten en verstandige keuzes maken voor onze levensstijl. Maar hoe bescherm je je huid tegen UV-stralen? Het eenvoudige antwoord is SPF, maar er zijn nog veel meer factoren die een rol spelen. Hier is alles wat je moet weten over zonverzorging deze zomer. 

zonnebrand

Wat maakt arganolie zo geweldig voor zonnebrand?

Arganolie wordt, dankzij zijn antioxiderende werking, al generaties lang gebruikt om schade door de zon te helpen voorkomen. Het blijkt zelfs te helpen beschermen tegen UV-schade en hyperpigmentatie (hoewel het niet moet worden beschouwd als een afdoende vervanging voor zonnebrandcrème).

Arganolie is rijk aan vetzuren die helpen de huid vochtig te houden en verlichting biedt als de zonnebrand begint te vervellen. Arganolie heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het een fantastisch middel is om de huidbarrière te herstellen. Het verminderen van ontstekingen zal ook helpen om de brandwond minder gevoelig of jeukend te laten aanvoelen terwijl hij geneest. Onderzoek heeft aangetoond dat het aanbrengen van arganolie ook de wondgenezing versnelt bij tweedegraads brandwonden.

Als het op verzorging na het zonnen aankomt

Je vocht aanvullen is belangrijk na de zon, maar misschien moet je twee keer nadenken voordat je je insmeert als je al een zonnebrand hebt opgelopen. Het is ook belangrijk om arganolie niet te gebruiken op brandwonden die nog vers, heet en rauw zijn. De olie is occlusief, wat betekent dat het alle warmte in je huid kan vasthouden en uiteindelijk de zonnebrand erger kan maken. Vermijd daarom alle oliën, of iets vettigs totdat de brandwond is afgekoeld. Zodra de brandwond volledig is afgekoeld (en misschien begint te vervellen) dat is wanneer de arganolie een geweldige remedie is. 

Wees selectief in het type arganolie dat je gebruikt. Sommige oliën bevatten parfum wat overgevoeligheidsreacties kan veroorzaken, gebruikt in plaats daarvan 100% pure arganolie

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Hoe kies je deze zomer voor een niet schadelijke zonnebrandcrème

8 manieren om avocado-olie te gebruiken in je huidverzorgingsroutine

Translate »