Zelf afwasmiddel maken

(Leukegeit |Kérima) Maak heel eenvoudig zelf je eigen afwasmiddel met deze 2 recepten. Simpel, goedkoop én goed voor het milieu om zelf afwasmiddel te maken.

Afvalwater komt uit op de groentetuin

Ja, afWAS, want het is een continu proces. Net alle vaat weggewerkt, is er wel iemand die een glas of een bord gebruikt.

De afvoer van onze keuken komt uit op een klein kanaaltje waarmee de hele buurt hun groentetuin water geeft. De meesten in de buurt leven van lokaal voedsel en verbouwen zelf allerlei groenten en fruit. Zo ging dat vroeger, zo gaat dat nu soms dus nog. Wat er alleen verandert is, zijn alle toevoegingen aan afwasproducten, die zijn natuurlijk niet altijd zo natuurlijk. Indirect heeft mijn afvalwater dus invloed op het gezond eten van mijn buren. Voor mij reden om goed na te denken wàt ik door het afvalputje weg wil zien stromen.

Maar ook als dit niet het geval zou zijn, het water dat wegstroomt, gaat ergens naar toe, ook vanuit het putje in een nieuwbouwwoning in een vinexwijk, met de best aangelegde riolering zal het ergens naar toe gaan. Waarschijnlijk minder direct van invloed als op de voeding van je eigen buren zoals hier, maar het heeft zeker van invloed ooit ergens.

Vandaag deze tips om zelf afwasmiddel te maken die de vaat simpel en goedkoop schoon krijgen.

Aswasmiddel – zelf afwasmiddel maken

“hee, een typefout” Nou nee! Dat is toch echt als een -s bedoeld. Afwasmiddel van as gemaakt. Schoonmaken met een afvalproduct, mooier kan niet. Dit is zo’n praktische toepassing die in de vergetelheid is geraakt. Toch ontmoette ik steeds meer mensen die op deze manier dagelijks hun vaat wassen. Ik werd nieuwsgierig.

Allereerst moet je natuurlijk as hebben. Hiervoor is goed verbrandde as nodig. De werkzame stoffen, mineralen, komen vooral voor in de hele kleine deeltjes.
As uit de openhaard (of die van de buren), as van het kampvuur, as van op schoon hout gestookte BBQ, het maakt niet uit. In bewerkt hout zitten stoffen die ook in het eindproduct komen, dit maakt pallets en bbq-kolen bijvoorbeeld minder geschikt.

 1. Zeef de as, zodat alleen nog de hele fijne deeltjes overblijven.
 2. Vul een bak, kom of iets anders wat je handig vindt, voor de helft met de asdeeltjes.
 3. Vul de andere helft met heet water. Je kunt het in een pannetje verwarmen of gewoon het heetste water uit de kraan nemen. Goed door elkaar roeren.
 4. Zet het een dag weg. (vies hè, dat barbeque-rooster !)
 5. Af en toe roeren, dit werkt zo rustgevend, die dwarrelende deeltjes in het ronddraaiende water, dit was hier een favoriete bezigheid, maar af en toe is ècht genoeg.
 6. Na een dag goed filteren, zodat er een bruine vloeistof overblijft dat is je afwasmiddel! Filteren kan ook simpel in een koffiefilter.
 7. In de brei die in het filter blijft, zitten nog volop werkzame stoffen. Hé, dat komt nou mooi uit, een BBQ rooster dat ontzettend vies is. Meteen maar even getest en het resultaat is bijzonder. Ik veegde de viezigheid er zo af en het glansde weer.

afwasmiddel maken

afwasmiddel-recept


Zo gemaakt – eenvoudig afwasmiddel recept

Een ander simpel recept is op basis van kristalsoda en zwarte zeep. Dit afwasmiddel kan niet op aluminium worden gebruikt in verband met de geconcentreerde kristalsoda.

Wat heb je allemaal nodig:

 • Een fles van 1 liter ¾ gevuld met heet water
 • 1 eetlepel kristalsoda
 • 1 glas vloeibare zwarte zeep
 • ongeveer 15 druppels etherische olie, ik heb tea tree en citroen gebruikt maar als je liever afwast met een ander geurtje, kan dat ook!
 1. Voeg de soda bij het hete water, het moet eerst goed oplossen.
 2. Giet de vloeibare zwarte zeep erbij
 3. En de geurende olie naar keuze
 4. Vul eventueel nog wat water bij tot de fles vol zit
 5. Veel plezier met afwassen!

Bron: Leukegeit

Translate »