Zelf tandpasta maken; natuurlijk en goedkoop

(Earth Matters) Meer en meer hoor je van mensen dat ze zelf tandpasta maken of willen maken. Eigenlijk heel logisch, want ook reguliere tandpasta bevat toevoegingen die je eigenlijk niet twee of drie keer per dag in je mond wil stoppen.

Ook bij tandpasta op natuurlijke basis moet je uitkijken. Zelfs daar komen toevoegingen als zoetstoffen en conserveringsmiddelen in voor. Plus, dit soort tandpasta’s zijn veelal erg duur. Goedkoper en net zo effectief zou het dus zijn om zelf tandpasta te maken. Veel van de ingrediënten zul je al in huis hebben als je ‘echt eten’ kookt en bewust met lichaamsverzorging bezig bent.

 

Waar moet een goede tandpasta aan voldoen?

  • De tanden schoonpoetsen zonder het glazuur aan te tasten
  • Tandvlees sterk houden
  • Bacteriegroei in de mond ontmoedigen
  • Geen giftige toevoegingen bevatten

Een zelfgemaakte tandpasta kan hier zeker aan voldoen, met als bijkomend voordeel dat de bestanddelen van de tandpasta niet alleen de tanden schoonmaken maar ook veilig zijn om door te slikken. Ideaal dus voor kinderen en mensen met een slechte gezondheid die geen extra belasting op het lichaam kunnen gebruiken.

Hieronder staat mijn recept voor tandpasta. Ik zal daarna wat dieper ingaan op de werking van de verschillende bestanddelen.

 

Recept tandpasta

  • 2 el zachte kokosolie
  • 2 el bicarbonaat
  • groen steviapoeder naar smaak (optioneel)
  • 10 druppels pepermuntolie
  • 1/4 tl fijngemalen Keltisch zeezout
  • 10 druppels Mineralenconcentraat als Concentrace

Meng alles goed door elkaar en bewaar in een glazen pot met deksel. Door de kokosolie wordt het vrij stevig, bewaar dus op kamertemperatuur. Als je het wilt gebruiken, schep je met een lepeltje of spatel een kleine hoeveelheid uit het potje en op de tandenborstel. Borstel vervolgens zoals je gewend bent en spoel goed. De smaak is licht-zout, dus als je dat niet vervelend vindt, kan je de stevia achterwege laten. Eventueel kan je dit ook vervangen door xylitol.

 

De werking

Kokosolie: De toevoegingen van kokosolie is belangrijk omdat kokosolie een antribacteriele werking heeft en dus helpt bij het verwijderen van ongewenste indringers in je mond en dus indirect kan helpen bij het voorkomen van gaatjes en andere problemen.
Bicarbonaat en zeezout: Deze werken als een mild schuurmiddel. Wees niet bang dat bicarbonaat de glazuurlaag rond de tanden zou beschadigen. Deze studie laat zien dat dit niet het geval is. Wat verder van belang is bij deze twee grondstoffen is dat ze alkalisch zijn en dus een te hoge zuurgraad in de mond (wat groei van bacteriën in de hand kan werken) tegengaan.
Opgelet! Gebruik liever geen bicarbonaat op tandprotheses. Het tast namelijk de lijm aan waarmee deze gemaakt zijn.
Essentiële olie: Dit geeft de tandpasta een aangename smaak en kan gezonde eigenschappen toevoegen aan de zelfgemaakte tandpasta. Zorg in dit geval wel dat je de pure olie gebruikt en niet die bedoelt is als luchtverfrisser.
Mineralen druppels: Extra mineralen toevoegen aan de tandpasta komt de gezondheid van de mineraalrijke tanden ten goede.

 

Wat ik verder nog doe

Eens per week poets ik mijn tanden met geactiveerde kool oftewel norittabletten. Koolstof heeft een zeer sterk ontgiftende werking en door mijn tanden een aantal minuten zacht te masseren met koolstof en een zachte tandenborstel, worden veel gifstoffen die zich ophopen in de mond beter afgevoerd. Resultaat is een ontzettend schone mond en mooie, witte tanden.

Wees niet bang om dit zelf ook uit te proberen. Je tanden blijven niet zwart! Het lijkt heel eng, maar het zwarte spoelt heel makkelijk weer weg en als je na de tijd kort je tanden nog even met zelfgemaakte tandpasta poetst, is het helemaal weg.

 

Dieet

Uiteraard speelt je dieet ook een rol in de gezondheid van je tanden. Tanden bevatten mineralen en hebben die nodig om sterk te blijven. Een dieet dat rijk is aan mineralen uit groenten, bouillon en alles wat uit de zee komt is een ontzettend goeie basis voor gezonde tanden. Zorg voor meer dan genoeg vitamine D zodat het goed opgenomen kan worden.

Sinds wij ons dieet verder hebben aangescherpt, zijn tanden veel minder gevoelig geworden, komen gaatjes niet meer voor en is het tandsteen bij mij en Simon drastisch teruggelopen. Wat mij/ ons betreft werkt deze combinatie dus erg goed. Ik vind het alleen al een erg prettig idee dat de kinderen niet onnodig blootgesteld worden aan stoffen als fluoride, sodium lauryl sulfaat (SLS) en kunstmatige zoetstoffen.

Ook glycerine lijkt niet ideaal te zijn in tandpasta. Niet dat het giftig is, maar omdat sommigen opmerken dat het een laagje achterlaat op de tanden waardoor opname van mineralen slechter gebeurd. En dat werkt natuurlijk averechts met wat we hier proberen te bereiken.

 

Conclusie

Het staat een ieder vrij om de tandpasta uit te kiezen die het beste bevalt. Zelf poetsen wij al een krap jaar op deze manier onze tanden en zoals ik al zei zijn gevoelige tanden en tandsteen flink afgenomen of zelfs verdwenen. Voor ons dus genoeg reden om hiermee door te gaan. En ook met het oog op de kosten, maakt dat deze methode erg aantrekkelijk is en voorlopig zal blijven!

Waar poetsen jullie je tanden mee en wat doen jullie nog meer om gezondheid van je tanden te waarborgen?

Bron: Earth Matters


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Fluoride “Het sluipend gevaar”.. Tandarts schrijft een artikel dat iedere Nederlander moet lezen!

Oil pulling: zelf gaatjes in je tanden voorkomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »