Hoe een Donkere Nacht van de Ziel te overwinnen

(Global Heart | Vertaald door Esther Haasnoot) De Donkere Nacht van de Ziel is meer dan wat dan ook een existentiële crisis, een geloofscrisis die de mentale, emotionele en psychische sferen van je wezen kan omhullen.

Omgaan met een Donkere Nacht van de Ziel

Heb je gehoord van de Donkere Nacht van de Ziel? Heb je ooit een existentiële crisis gehad? Alleen degenen die dit cruciale moment in hun leven hebben meegemaakt, weten hoe delicaat en moeilijk het kan zijn om eruit te komen. De Donkere Nacht van de Ziel is meer dan wat dan ook een spirituele crisis, een geloofscrisis die de mentale, emotionele en psychische sferen van je wezen kan omhullen. Als het gebeurt, moet je misschien de hulp van een gezondheidsprofessional inroepen, want soms kunnen existentiële crises ons vermogen om met de crisis om te gaan overmeesteren. We hebben een aantal suggesties opgesomd om je te helpen beter om te gaan met de impact van zo’n crisis.

Soms zie je de weg naar buiten niet meer. De “donkere nacht van de ziel”. Het is een realiteit voor vele, vele mensen.

~ Mariel Hemingway 

Donkere nacht of existentiële crisis: hoe gebeurt het?

De existentiële crisis overkomt veel mensen en bestaat uit een moment van ontmoediging wanneer we op zoek gaan naar een echte betekenis voor ons leven. Het kan worden getriggerd door een gebeurtenis of verschijnen zonder duidelijke oorzaak. Toch wordt het meestal gedetecteerd in een periode van verdriet en verlies. De existentiële crisis komt volgens psychologen vaker voor bij mensen met een hoge wijsheid, intelligentie die superieur is aan de anderen, wat vragen over de wereld op een andere manier doet rijzen. Het ontbreken van antwoorden kan de crisis echter uitlokken.

Wanneer we een existentiële crisis ervaren, lijkt alles ons te verstoren, onze gevoelens staan op scherp, niemand lijkt ons te kunnen begrijpen. Veel mensen zeggen dat ze willen verdwijnen en vrijaf willen hebben als ze niet aan problemen of iemand denken. Het verlangen is om gewoon in bed te blijven en niets te doen. Sommige mensen verwarren het met depressie, anderen beoordelen het uiteindelijk als luiheid, maar het is geen van beide. Het is een moment van reflectie dat moeilijk onder ogen te zien is, maar dat direct moet worden opgevangen, zodat het geen gevaarlijkere proporties aanneemt.

Het oog van de storm – Ga weg van die plek

Een existentiële crisis is een zeer delicate periode, en er is geen exacte formule om eruit te komen, omdat iedereen zijn eigen crisis heeft met verschillende redenen en intensiteiten. Ons advies kan je helpen om je er niet door te laten zinken, teveel te laten beïnvloeden, zodat je er sterker uitkomt. Maar nogmaals, als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankan, moet je onmiddellijk professionele hulp zoeken of een meldpunt voor geestelijke gezondheid.

Herkennen dat je een probleem hebt

Veel mensen vinden het een uitdaging om te erkennen dat ze een existentiële crisis doormaken. Maar het begrijpen van het probleem is de eerste stap om het te overwinnen. Het is geen schande om een existentiële crisis te ervaren. Het doel van het leven in twijfel trekken is natuurlijk voor mensen, inclusief de meest geëvolueerde mens. Ieder van ons heeft de macht om de reden van ons bestaan te kiezen en er betekenis aan te geven. Dit is het moment waarop je geest je vraagt om na te denken. Je kunt je niet laten overweldigen door negatieve gevoelens.

Stel jezelf vragen, de antwoorden vind je binnenin

Je komt niet uit de existentiële crisis als je geen antwoorden vindt op je gedachten, dus het beste is om jezelf vragen te stellen. De antwoorden zijn binnenin, niet in iets of iemand buiten jezelf. Zelfs als je de antwoorden in het begin niet weet, kijk dan naar jezelf en vraag: “Waarom voel ik me zo?”, “wat heeft deze crisis voor mij teweeggebracht?” Door jezelf vragen te stellen, kan het antwoord dat in je geest zat, en je niet in staat was om te zien, eindelijk helder zijn. Wees niet bang voor de oplossing, onderdruk het antwoord of het gevoel dat ermee gepaard gaat niet, het is een belangrijke stap voor je levensmotivatie en je uitgang uit dit problematische labyrint.

Een goed idee is om te proberen jezelf uit de vergelijking te halen en je voor te stellen wat je zou zeggen als je beste vriend deze situatie zou meemaken. Welk advies zou je geven?

De antwoorden op deze vragen zullen je zelfkennis opleveren, je zult jezelf beter begrijpen, jezelf accepteren, zelfliefde en eigenwaarde ontwikkelen. Houd in gedachten dat dit proces dat je doormaakt zal leiden tot een evenwichtiger en bevredigender leven, hoe pijnlijk het ook mag lijken.

Men moet nog steeds chaos in zichzelf hebben om een dansende ster te kunnen baren.

~Friedrich Nietzsche

Geef anderen niet de schuld van je crisis

Je moet de neiging weerstaan om de schuld van deze crisis op iemand anders af te schuiven. Het is noodzakelijk om de verantwoordelijkheid te nemen voor dit geleefde moment. Veel mensen in crisis zeggen”, “mijn baan deprimeert me”, “mijn vriend maakt me kwaad”, “mijn familie begrijpt me niet.” Tenslotte, leef je voor jezelf of voor anderen? Neem de controle over je leven en je problemen, maar één persoon kan je uit deze existentiële crisis halen: jezelf.

Speel niet het slachtoffer, denk niet dat iedereen tegen je is, de wereld tegen je samenzweert, of dat je pech hebt, zo werkt het niet.

Dit zijn valstrikken van het ego.

Alleen jij kunt de verantwoordelijkheid nemen voor je leven, je pad, en bepalen hoe je op deze situatie zult reageren. Door de macht over ons leven terug te brengen naar onszelf, zien we dat het alleen aan ons is om uit dit schrijnende gevoel te komen, en de weg wordt veel hanteerbaarder.

Haal diep adem, tel tot 10, realiseer je dat deze crisis van voorbijgaande aard is, en als je geest zich begint te vullen met negatieve en slachtoffer gedachten, leg ze dan onmiddellijk aan de kant. Begin de controle te nemen over je leven, je acties en je gedachten.

De duisternis in het licht brengen: Pad van de Verlichting

We weten dat het niet gemakkelijk is, maar het is noodzakelijk. Niet iedereen heeft existentiële crises en ze kunnen daardoor een leven leiden zonder enig doel of motivatie.

Niet jij, deze crisis zorgde ervoor dat je je ogen opendeed om te zoeken naar een belangrijkere reden om te leven. Je geest is slim genoeg om je te waarschuwen dat je een verandering nodig had. Het is tijd om in jezelf te kijken, te zoeken naar wat echt je geluk brengt, je volheid als persoon.

Het is tijd om vragen te stellen over je acties, je gedachten, je essentie. Ik heb de antwoorden niet, wees niet bang voor de veranderingen die deze existentiële crisis van je kan vragen, je hoeft alleen maar in jezelf te geloven, te geloven dat een sterkere en completere persoon uit deze crisis kan komen dan hij daarvoor was.

Wees niet bang voor mislukking, je zult het alleen overwinnen als je het onder ogen ziet, er is maar één manier, er valt niets uit te vinden. Deze ervaring kan pijnlijk zijn, maar is ook doorslaggevend, een keerpunt in je leven. Het zal je meer wijsheid geven om te evolueren, groeien, veranderen, succes te vinden en oprecht gelukkig te zijn.

Om je hart te kalmeren in uren van angst: onthoud, morgen is de gloednieuwe dag. Haast je niet, oordeel niet over het tempo van je heling, straf jezelf er niet voor, iedereen heeft zijn tijd om uit de crisis te komen, respecteer je timing.

Bron: OMTimes 


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Passie kan sommige vormen van depressie voorkomen

Rouw geeft stress: zo neem je jouw verlies

Translate »