Steeds terugkerende patronen in je relaties?

(Global Heart | Esther Haasnoot) Wanneer je terugkijkt naar vroegere relaties, zie je dan terugkerende patronen?

Mensen zijn gewoonte dieren

Val je steeds voor narcisten, manipulators, bedriegers of de emotioneel onbeschikbare mensen? Of het nu gaat om een romantische, vriendschappelijke of een professionele relatie; mensen zijn gewoonte dieren. Vaak doen we steeds dezelfde dingen omdat het vertrouwd, gemakkelijk en comfortabel voelt. Onbekend maakt onbemind. Ook al ben je opzoek naar liefde en geluk, het ligt eerder in de gewoonte om het onbekende te vermijden, omdat je niet weet waar het naar toe gaat. Er bestaat een neurologische en psychologische verklaring voor dit gedrag.

Gehechtheidstheorie

We geloven dat we geluk zoeken in liefde, echter we zijn niet op zoek naar geluk maar naar vertrouwdheid. De waarheid is soms een beetje verwarrend en eigenaardig, want een van de vreemdste aspecten van liefde is dat we bij het opsporen van een partner feitelijk niet op iemand letten die vriendelijk, goed en aantrekkelijk lijkt. We kijken uit naar iemand die aan een aantal vooraf bestaande psychologische vereisten kan voldoen.

Je romantische partner hangt af van de gehechtheid die je als kind had. Hoe je ouders je als kind behandelden vormen het voorbeeld voor relaties en dit heeft invloed op hoe je je tot andere mensen verhoudt. Onbewust wil je de gevoelens die je zo goed kende in je jeugd, en die zelden beperkt waren tot alleen maar tederheid en zorgzaamheid, uitwerken.

Het romantische liefdesverhaal vertelt ons dat onze zoektocht naar een partner bovenal geïnspireerd is door de wens iemand te vinden die ons gelukkig kan maken. Volwassen liefde is op vele manieren een zoektocht naar herontdekking van emoties die bekend waren in de kindertijd. De liefde die de meesten van ons vroeg hebben geproefd kwam verstrengeld met pijnlijke ervaringen.

Onveilige hechting

Als een van je ouders niet in de buurt was of je niet veel aandacht gaf, zou je een angstig of vermijdende gehechtheid kunnen ontwikkelen. Dit kan er toe leiden dat je later op zoek gaat naar een partner die emotioneel niet beschikbaar is. Ben je als kind in de steek gelaten kun je op zoek gaan naar een relatie waarin je de liefde van de ander moet verdienen. Bij een angstige gehechtheid kun je de frequente geruststelling van de gevoelens van je partner nodig hebben en wil je constant bij de ander zijn. Als je een persoon bent met een vermijdende of afwijzende hechtingsstijl wil je jezelf emotioneel losmaken. Hierdoor voel jij je onafhankelijk, want je hebt geleerd om alleen op jezelf te vertrouwen.

Je hersenen trainen

Door de psychologische en neurologische programmering in je hersenen zullen deze patronen zich steeds herhalen. Je brein is geconditioneerd om vertrouwde wegen te bewandelen en maakt het moeilijk om dit gedrag te veranderen. Om dit patroon te kunnen wijzigen moet je het eerst leren herkennen.

Bijvoorbeeld als je je aangetrokken voelt tot pijnlijke relaties met emotioneel onbeschikbare mensen, verbreek dan deze banden. Je hersenen zullen misschien proberen je te vertellen dat ze zullen veranderen, maar dat doen ze niet. Dat mag je zelf doen, om dit patroon te kunnen doorbreken. Nieuw gedrag traint namelijk je hersenen een andere weg te volgen, en daarmee creëer je dat er andere mensen op je pad kunnen komen.

“Liefhebben zonder te weten hoe je lief moet hebben, verwondt de persoon van wie je houdt”, schreef Zen-leraar Thich Nhat Hanh in zijn verhandeling over het beheersen van de kunst van liefhebben. Maar niet weten hoe geliefd te zijn verwondt ons evenzeer en verwondt diegenen die proberen van ons te houden. Sommige mensen verwarren liefde met bezitten. Het idee dat bezitten de manier is om geluk te vinden, is een illusie. Een heel slimme illusie, een die ons altijd verleidt, hoezeer we ook rationaliseren, maar toch een illusie.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

De stress van een afhankelijkheidsrelatie: 3 kenmerken

Bindingsangst, wat kun je eraan doen?

Translate »