5 beste 3D-printers voor je creatieve ideeën

(Global Heart | Esther Haasnoot) 3D-printers hebben de kunstwereld stormenderhand veroverd. Dus, als je creatief bent, maar nog geen gebruik maakt van deze innovatieve technologie, lees dan verder.

De beste 3D-printers voor je creatieve projecten

Als je geïnteresseerd bent in 3D-printtechnologie, maar denkt dit niet te kunnen veroorloven, zul je misschien verbaasd zijn over het aantal betaalbare opties. Deze technologie was eerder niet toegankelijk, maar je kunt deze apparaten nu vinden onder de € 200,-. Een eigen 3D-printer hebben kan betekenen dat je niet naar de winkel hoeft te rennen als je een nieuw artikel nodig hebt. Je kunt gewoon je eigen kunstwerken, organisatietools, gadgets,, huisdecoratie en nog veel meer printen.

Wat weten we tot nu toe over 3D-printen? 

Hier zijn enkele coole feiten over deze technologie die misschien aan je voorbij zijn gegaan.

3D-printen bestaat al veel langer dan je zou denken; bijna 40 jaar in feite. Maar het is pas sinds kort dat het potentieel van deze technologie wordt gerealiseerd. Dankzij de vooruitgang op het gebied van sensoren, 3D-printsoftware en materialen kunnen nu de meest bijzondere objecten worden geproduceerd. 

3D-printen is een technologie die “gebruik maakt van computer-aided design (CAD) om driedimensionale objecten te creëren, door middel van een layering methode. Voor het printen gebruik je materialen, zoals kunststoffen, composieten of biomaterialen om objecten te maken die variëren in vorm, grootte, stijfheid en kleur.

Er zijn verschillende soorten 3D-printers die verschillende manieren gebruiken om een 3D-print idee tot leven te laten komen. Al die manieren hebben hun eigen voor- en nadelen. Het belangrijk om te kijken welke manier het beste voor jou werkt, én wat betaalbaar is.

Wat voor soort 3D-print techniek zijn er?

De 3D-printtechnologieën zijn onder andere Fused Deposition Modeling (FDM), Stereolithography (SLA of SL) en Selective laser sintering (SLS).

Fused Deposition Modeling ook wel FDM genoemd is de meest goedkoopste manier om 3D te printen. Deze manier wordt ook het meest gebruikt door beginners en thuisgebruikers.

“FDM 3D-printers smelten plastic filamenten en deponeren het plastic in lagen totdat het model is opgevuld. Er zijn twee soorten plastic die populair zijn bij de FDM-technologie, namelijk ABS en PLA. Het eerste wordt gemaakt van op olie gebaseerde grondstoffen en is stevig. PLA daarentegen is gemaakt van plantaardige grondstoffen en is biologisch afbreekbaar. De meeste 3D-printers die je voor thuisgebruik kunt vinden, zijn FDM 3D-printers omdat ze betaalbaarder zijn.”

“SLA 3D-printers gebruiken hars (resin) als materiaal. In tegenstelling tot FDM, gebruikt een SLA 3D-printer een laser  om de hars van het prototype laag voor laag uit te harden. SLA 3D-printers zijn duurder dan FDM-printers, maar ze leveren wel betere resultaten.”

“SLS 3D-printers gebruiken ook een andere aanpak dan FDM en SLA. Het gebruikt een laser om metaal in poedervorm te sinteren. Door het poeder aan elkaar te binden ontstaat een stevige structuur. 

Als je geïnteresseerd bent in 3D-printen, maar nog niet klaar bent om honderden euro’s neer te tellen, zijn 3D pennen een geweldige manier om mee te beginnen. Het vergt wat oefening om te leren tekenen in drie dimensies, maar als je gewoon op zoek bent  naar een nieuwe creatieve uitdaging, is deze betaalbare optie een goede keuze.

Voel je je al geïnspireerd? Blijf scrollen voor de beste en betaalbare 3D-printer.

Ons overzicht van 3D-printers voor minder dan € 200,-. 

MyRiwell Professional

 MyRiwell Professional

 

3D Pen MyRiwell Advanced 

3D Pen MyRiwell Advanced 

 

Creality 3D Ender 3 Pro 

Creality 3D Ender 3 Pro

 

Creality Halot-one resin

Creality Halot-one resin

Creality Ender 3

Creality Ender 3

 

Of je nu digitale kunst maakt die je tot leven wilt brengen, traditioneel beeldhouwwerk maakt dat je snel wilt reproduceren, of je bent gewoon allround creatief, 3D printen kan een kans zijn om je geest open te stellen voor nieuwe ideeën. Dankzij 3D-printen zijn de manieren om creatief te zijn eindeloos geworden.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

De eerste geprinte sla is in een vorm die wellicht kinderen kan verblijden: gummibeertjes!

Wetenschappers printen werelds eerste 3D hart met menselijk weefsel

Translate »