Bultruggen delen melodieën uit verschillende regio’s
(Global Heart | Esther Haasnoot) Onderzoekers hebben ontdekt dat bultruggen complexe liederen kunnen leren van walvissen uit verschillende regio’s.
De reis van een bultrug kun je achterhalen door zijn lied
Mensen zijn niet de enige soorten die muziek en liedjes uitwisselen. Andere intelligente dieren kunnen ingewikkelde boodschappen overbrengen, zoals raven en mieren die elkaar laten weten dat er voedsel of gevaar is en waar dat te vinden is. Maar het blijkt dat sommige soorten ook kunnen communiceren, en net als mensen hun muziek kunnen delen.
‘Je kunt het nog het beste vergelijken met modetrends en popliedjes’, zegt Ellen Garland van de Universiteit van St. Andrews in het Verenigd Koninkrijk. Reizende walvissen delen onderweg hun melodieën als een soort culturele uitwisseling. Het uiteindelijk gezang kan dus aanwijzingen geven over de reis die een walvis heeft afgelegd en waar die reis begon. De onderzoekers namen de liederen van bultruggen op die langs de Kermadeceilanden zwommen. Ongeveer 900 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland. Daarnaast legden ze walvisliederen vast op plekken waar walvissen bij elkaar komen om te eten en te paren.
Het geluid dat bultruggen maken, onthult waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Sterker nog: als walvissen reizen, veranderen hun liederen doordat ze nieuwe melodieën oppikken van walvissen uit andere regio’s. -Dr. Jenny Allen, Universiteit van Queensland
Bultruggen kennen verschillende soorten liedjes
De onderzoekers deelde de walvisliederen op in kleine onderdelen, vergelijkbaar met muzieknoten. Walvissen gebruiken die onderdelen om frases op te bouwen. Enkele herhaalde frases vormen vervolgens een thema. Uiteindelijk vormt een aantal thema’s in een vaste volgorde een lied.
Uit de geluiden van 52 walvissen wisten de wetenschappers drie soorten liedjes af te leiden. Liederen van type 1 komen het meest voor in het zuiden van de Stille Oceaan, met in begrip van Frans-Polynesië en de Cookeilanden. Liederen van type 2 vind je vooral in het westen, bij Nieuw-Caledonië, Tonga en Niue. Liederen van type 3 namen de onderzoekers alleen op in de wateren bij de oostkust van Australië. Het team vergeleek vervolgens deze lokale liederen met die van de walvissen in de buurt van de Kermadeceilanden. Een tussenhalte voor migrerende walvissen. Daar bleken twee varianten op liederen van type 1 voor te komen. Ze ontdekten dat de liedjes kunnen veranderen wanneer walvissen ze doorgeven, omdat de walvissen bijvoorbeeld een paar noten of een riedeltje toevoegen.
Elk jaar een ander lied
“We ontdekten dat ze in feite de exacte geluiden leerden, zonder iets te vereenvoudigen of weg te laten. En elk jaar dat we ze observeerden zongen ze een ander lied, dus het betekent dat bultruggen heel snel een heel liedpatroon van een andere populatie kunnen leren, zelfs als het complex of moeilijk is.”
Het is zeldzaam dat deze mate van culturele uitwisseling op zo’n grote schaal is gedocumenteerd bij een niet-menselijke soort. De wetenschappers hopen dat deze bevindingen een model bieden voor verdere studie naar de evolutie van culturele communicatie bij dieren en mensen. Hoewel bultruggen onlangs van de lijst met bedreigde diersoorten zijn gehaald, moeten hun populaties nog steeds zorgvuldig worden beheerd, en deze bevindingen zouden daarbij kunnen helpen.
Bron: Global Heart