OnderzoekWetenschapZiekte

Lezen op de WC, is dat erg? Krijg je er iets van?

(Welingelichte  Kringen | Gerard Driehuis) Als je dit stukje bent gaan lezen doe je het kennelijk ook. Iets te lezen meenemen naar de WC. Is die routine wel zo onschuldig, vraagt de Volkskrant zich af. Op internet circuleren alarmerende berichten over een verhoogde kans op aambeien.

Wie is de toiletlezer? Onderzoek onder 500 Israëlische volwassenen biedt een profiel. Het gaat vaak om een jonge, hoogopgeleide man. Hij leest vooral kranten, gevolgd door tijdschriften en boeken.

Britse artsen constateerden in 1989 in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet dat wc-lezers langer op de wc zitten en vaker aambeien hebben. Hun theorie: te lang ontspannen van de anus en tegelijkertijd persen vergroot het risico op aambeien. Je moet, kortom, niet te lang over je stoelgang doen.

‘Oorzaak en gevolg zijn echter niet duidelijk’, zegt Ernst Kuipers, hoogleraar maag-darm-leverziekten aan het Rotterdamse Erasmus MC. ‘Lezen mensen omdat het toiletbezoek langer duurt of duurt het toiletbezoek langer omdat ze lezen?’
Alleen een interventiestudie kan duidelijkheid verschaffen, zegt Kuipers. ‘Je kunt je voorstellen dat mensen zes maanden lang goede lectuur op het toilet krijgen en daarna zes maanden niets te lezen krijgen, waarna toilettijden en aambeiklachten worden genoteerd.’

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Toverhazelaar gebruiken om aambeien te behandelen

Waarom je echt af en toe een boek moet lezen