Mensen beseffen dat ze dood zijn

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Het is een lugubere gedachte, maar volgens wetenschappers beseffen mensen dat ze dood zijn, omdat hun hersenen na het overlijden nog korte tijd actief blijven.

De onderzoekers kwamen tot die conclusie na het bestuderen van een groot aantal hartstilstanden in Europa en de VS. Ze spraken met mensen die na reanimatie weer begonnen te ademen. Zij konden beschrijven wat er was gebeurd, nadat hun hart was gestopt met kloppen. Ze wisten zelfs nog gesprekken tussen artsen en verpleegsters te reproduceren.

Hoofdonderzoeker Sam Parnia legt uit: “Ze omschrijven hoe artsen en verpleegkundigen aan het werk waren en zijn zich zelfs bewust van hele conversaties. Ze zagen ook dingen, die ze niet konden weten als hun hersenen niet meer actief zouden zijn. Het gebeurde allemaal na het moment waarop het hart stopt met kloppen. Technisch gezien is dat het tijdstip van overlijden.”

Als het hart stopt met kloppen krijgen de hersenen geen bloed meer en stoppen ze met werken. Omdat dit sterfproces uren duurt, is er een korte periode waarin een persoon officieel dood is, maar waarbij hij zich nog wel bewust is van wat er om hem heen gebeurt.

“We proberen te begrijpen of je bewustzijn stopt of nog korte tijd doorgaat nadat je sterft en hoe zich dat verhoudt met wat er op dat moment in de hersenen gebeurt,” besluit Parnia.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Pim van Lommel maakte veel los met zijn boek over bijna-doodervaringen. Hij laat nu zien wat het teweeg heeft gebracht

Bijna-doodervaring cultureel bepaald: westerlingen zien een wit licht, moslims een deur

Translate »