Ontdek hoe deze goudvis een aquarium op wielen bestuurt

(Global Heart | Esther Haasnoot) Israëlische onderzoekers zijn erin geslaagd een goudvis te trainen om een voertuig te besturen.

Hoe slim is een goudvis als hij kan leren autorijden?

Vissen zijn verbazingwekkende wezens. In het afgelopen decennium heeft onderzoek aangetoond dat vissen slimme, voelende en emotionele dieren zijn die heel goed in staat zijn om te leren complexe problemen op te lossen en zorg en medeleven te tonen. 

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev (BGU) in Beersheba hebben een opgevoerd aquarium op wielen ontworpen om na te gaan of een goudvis kan leren navigeren op het droge, en het is gelukt. Het experiment is bedoeld om te bepalen of de navigatievaardigheden van een vis universeel zijn, ongeacht hun omgeving. Om te overleven, hebben dieren navigatievaardigheden nodig om voedsel te vinden, partners te zoeken, te migreren en nog veel meer. 

Navigeren op het droge 

Om te bepalen of een vis op het droge kan navigeren, gebruikten de wetenschappers een vis-aangedreven voertuig (FOV) met speciale software en een bewegingsgevoelige camera die kan volgen waar de vis zwemt in zijn rollende aquarium.

Wanneer de vis bijvoorbeeld tegen de wanden van het aquarium botst of naar voren zwemt, volgt een camera boven het aquarium die beweging. Op basis van de signalen van de camera beweegt een algoritme de tank, zodat de vis de auto kan “besturen”. Het algoritme wordt aangedreven door een kleine programmeercomputer genaamd Raspberry Pi, meldt Ars Technica.

Mensen hebben lang de capaciteiten van dieren onderschat

Voordat de experimentele tests konden beginnen, moesten de goudvissen leren hoe ze de FOV moesten besturen. Zes avontuurlijke goudvissen werden ingeschreven in een “rijschool” om te leren hoe ze de FOV moesten bewegen. Het team trainde de dieren gedurende een aantal dagen om de richting van het voertuig te bepalen met de richting waarin ze zwommen. De beweging, oriëntatie en locatie van de vis werden vertaald in instructies voor de wielen van de FOV, waardoor de auto naar voren, achteren, links of rechts kon bewegen. De taak van de vissen bestond erin de FOV naar een doel te sturen, als beloning kregen ze bij aankomst een voedselbolletje.

 

“Verrassend genoeg bleek de goudvis een behoorlijk succesvolle navigator te zijn. Ze waren in staat om zich door onbekende omgevingen te bewegen om hun doel te bereiken “ongeacht hun startpunt, terwijl ze doodlopende wegen vermeden en locatie-onnauwkeurigheden corrigeerden.”

Dit onderzoek toont aan dat goudvissen het cognitieve vermogen hebben om een complexe taak te leren in een omgeving die totaal anders is dan de omgeving waarin ze zijn geëvolueerd. 

Bron: Global Heart 


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Bultruggen van over de hele wereld redden andere dieren en niemand weet waarom

Dieren waken over hun doden, maar is het echt rouw?

Translate »