Paddo’s zijn mogelijk de oplossing bij de behandeling van depressies

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Kankerpatiënten, die met een depressie kampen, hebben veel baat bij psilocybine, de werkzame stof van paddo’s. Dat blijkt uit twee nieuwe Amerikaanse studies. De bevinding wordt een ‘ongeziene doorbraak in de psychiatrie’ genoemd.

Zeker veertig procent van alle kankerpatiënten ervaart een vorm van angst of depressie na de diagnose. Antidepressiva werken bij deze groep niet beter dan een placebo. Één enkele dosis psilocybine blijkt echter een direct langdurig positief effect te hebben.

De universiteit van New York deed een experiment onder 29 depressieve patiënten en de John Hopkins University testte het middel bij 51 proefpersonen. De dosis psilocybine, die de deelnemers kregen, leidde ogenblikkelijk tot een reductie van de depressieve klachten en het effect duurde tot wel acht maanden. “Dat is ongezien,” vertelt dr. Stephen Ross van de New Yorkse universiteit. “We hebben nog nooit iets soortgelijks meegemaakt.”

De resultaten van beide studies leken erg op elkaar. Ongeveer tachtig procent van de patiënten zei dat hun welbevinden of tevredenheid met het leven matig tot sterk verbeterd was na één enkele hoge dosis van het middel in combinatie met psychische ondersteuning.

De resultaten zijn gepubliceerd  in het Journal of Psychopharmacology samen met maar liefst tien commentaren van vooraanstaande wetenschappers in de psychiatrie, die allen pleiten voor verder onderzoek.

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »