Over vijf jaar kunnen blinden mogelijk weer zien

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Het klinkt wonderbaarlijk, maar het staat toch echt op het punt van gebeuren: blinden kunnen mogelijk binnen vijf jaar weer wat zien. En dat zonder ogen.

Bij de meeste blinden is de oogzenuw namelijk stuk. Daar is niets aan te doen. Maar Nederlandse wetenschappers hebben nu een manier gevonden om dat probleem te omzeilen. Blinde mensen krijgen een bril met mini-camera die de beelden rechtstreeks doorgeeft aan de hersenen.

Dat klinkt gemakkelijker dan het is. Er is een zware hersenoperatie nodig om elektroden te implanteren. Dat is nu bij een resusaapje gelukt. Het dier kreeg duizend elektroden ingeplant in het hersengebied dat wordt gebruikt om informatie van de buitenwereld om te zetten in beelden. Het dier kan daardoor duizend lichtstipjes zien.

Directeur van het Nederlands Herseninstituut en onderzoeksleider Pieter Roelfsema: “We ontwikkelen nu een programma dat de camerabeelden zo goed kan bewerken dat de patiënt straks alleen dingen ziet die voor hem relevant zijn. Als je bijvoorbeeld buiten loopt, is het reclamebord boven de weg totaal onbelangrijk. Je wilt de stoeprand zien en de obstakels. Alleen deze hoofdzaken, dus niet de bijzaken, sturen we straks naar de hersenen. Wij denken dat je met 1.000 pixels vrij veel kan zien.”

Er worden momenteel op enkele andere plekken op de wereld dergelijke studies verricht. “Maar ons onderzoek is het meest realistisch”, meent de directeur. “Het liefst zou ik dit systeem binnen vijf jaar uitproberen in een patiënt, maar dat vergt nog veel werk.”

Bron: Welingelichte kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Geboren zonder ogen, Smiley de Golden Retriever word een liefdevolle therapie hond.

Iedereen kan weer goed leren zien, zonder bril, met de Bates methode

Translate »