Hoestsiroop maken
(Wiki How) Wanneer het dit jaar weer winter wordt, kun je het beste geen dure vrij verkrijgbare middelen gebruiken om je hoest te behandelen. Deze middelen kunnen onaangename bijwerkingen hebben zoals sufheid en hyperactiviteit. Zelfgemaakte hoestsiropen behandelen niet alle symptomen van een verkoudheid, maar zijn vaak erg effectief om je hoest te verzachten als je ze regelmatig inneemt. In dit artikel kun je vijf verschillende recepten voor hoestsiroop vinden die je gemakkelijk zelf thuis kunt maken.
Ingrediënten
Hoestsiroop met honing
- 1½ eetlepel geraspte citroenschil of de geraspte schillen van 2 citroenen
- 25 gram geschilde en in plakjes gesneden gember of ½ theelepel gemalen gember
- 250 ml water
- 250 ml honing
- 120 ml citroensap
Hoestsiroop met kruiden
- 1 liter gefilterd water
- 6,5 gram kamillebloesem
- 60 gram heemstwortel
- 25 gram verse gemberwortel
- 1 eetlepel kaneel
- 60 ml citroensap
- 250 ml honing
Pittige hoestsiroop
- 1 eetlepel ongefilterde appelazijn
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels water
- ¼ theelepel cayennepeper
- ¼ theelepel gemalen gember
Hoestsiroop met mierikswortel
- 60 ml honing
- Een snufje (ongeveer ⅛ theelepel) verse, geraspte mierikswortel
Hoestsiroop met honing, boter, melk en knoflook
- ¼ theelepel boter
- 80 ml melk
- 1 teentje knoflook
- 1 tot 2 theelepels honing
Hoestsiroop met honing
Meng de geraspte citroenschillen, de gember en het water door elkaar. Meng in een kleine steelpan de eerste drie ingrediënten van het recept door elkaar.[1]
- Als je besluit om verse gember in plaats van gemalen gember te gebruiken voor dit recept, dan kun je de gember schillen met een schilmesje of een dunschiller.[2]
Breng het mengsel aan de kook. Wanneer het mengsel kookt, laat je het vijf minuten pruttelen.
- Een glazen pot met een stevig deksel en een grote weckpot zijn beide erg geschikt.
- Kaasdoek kun je meestal kopen bij supermarkten, warenhuizen en kookwinkels.
- Na deze stap kun je de overgebleven geraspte citroenschillen en plakjes gember in de zeef weggooien, omdat je deze al in het water hebt laten trekken.
Spoel de steelpan om en doe de honing erin. Nadat je de steelpan schoongespoeld hebt, doe je de honing erin en warm je deze op een laag vuur. De honing mag niet koken.
Gebruik de siroop om je hoest te verzachten. Volg onderstaande richtlijnen wat betreft de dosis:[3]
- Volwassen en kinderen van 12 jaar en ouder moeten om de vier uur 1 tot 2 eetlepels siroop nemen.
- Kinderen van vijf tot 12 jaar mogen om de twee uur 1 tot 2 theelepels siroop hebben.
- Kinderen van een tot vijf jaar mogen om de twee uur ½ tot 1 theelepel siroop hebben.
- Kinderen jonger dan een jaar mogen geen honing hebben, omdat ze het risico lopen om vergiftigd te worden met een bacterie waardoor ze infantiel botulisme kunnen krijgen.[4]
Bewaar de siroop maximaal twee maanden in de koelkast. Deze siroop kun je erg goed in de koelkast bewaren en het middel zal waarschijnlijk al op zijn voordat er twee maanden voorbij zijn.
Hoestsiroop met kruiden
Haal kamillebloesem en heemstwortel bij een plaatselijke winkel die thee of kruiden verkoopt. Je kunt de benodigdheden ook online kopen. De rest van de ingrediënten voor dit recept kun je bij de supermarkt halen.
- Kamillebloesem kan je keel verzachten en je helpen om in slaap te komen.[5]
- Heemstwortel bedekt je keel met een laagje en vermindert de hoeveelheid slijm.[6]
- Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, drink of eet dan niets dat heemstwortel als ingrediënt heeft voordat je met je arts gesproken hebt.[7]
- Als je diabetes hebt, praat dan ook eerst met je arts voordat je heemstwortel eet. Er is namelijk enig bewijs dat heemstwortel je bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.
Maak een fles of een weckpot schoon. Je zult deze fles of weckpot gaan gebruiken om de siroop in te bewaren.
Giet het gefilterde water in een steelpan. Giet het gefilterde water in een steelpan van gemiddelde grootte. Verwarm het water op een middelhoog vuur.
Voeg de heemstwortel en kamillebloesem aan het water toe. Meet de juiste hoeveelheden heemstwortel en kamillebloesem af en voeg ze toe aan het water in de steelpan.
Rasp de gemberwortel. Met een rasp kun je erg snel gember raspen. Je kunt het beste dwars over de nerf van de gembervezels raspen.[9]
- Als je de gember eerst wilt schillen, dan kun je een schilmesje of een dunschiller gebruiken voordat je de gember raspt.
Voeg de kaneel toe en breng het mengsel aan de kook. Nu je de heemstwortel, de kamillebloesem, de gemberwortel en de kaneel aan het water hebt toegevoegd, breng je het mengsel in de steelpan aan de kook. Laat het mengsel dan pruttelen totdat je nog maar half zoveel over hebt.
Leg een stuk kaasdoek over de opening van een grote weckpot of een fles met een brede opening. Giet de vloeistof in de steelpan door het stuk kaasdoek om de kruiden eruit te zeven.
- Kaasdoek kun je meestal kopen bij supermarkten, warenhuizen en kookwinkels.
- In plaats van kaasdoek kun je ook een fijne zeef gebruiken.
Bewaar de siroop maximaal twee maanden in de koelkast. Je kunt het mengsel maximaal twee maanden in de koelkast bewaren, maar je moet het mengsel waarschijnlijk steeds even schudden voordat je het gebruikt zodat de ingrediënten die naar de bodem gezakt zijn er weer goed doorheen gemengd worden
Pittige hoestsiroop
Maak een fles of een weckpot schoon. Je zult deze fles of weckpot gebruiken om de hoestsiroop in te mengen, maar ook om het mengsel in de koelkast te bewaren. Als je maar een pot of fles gebruikt hoef je minder schoon te maken.
- Het helpt om een pot of een fles met een stevige dop of deksel te gebruiken zodat je de ingrediënten in de pot of fles zelf kunt mengen zonder te morsen. Je kunt de hoestsiroop zo ook gemakkelijk in je koelkast bewaren zonder je zorgen te hoeven maken dat er een kleverige troep in je koelkast komt.
Voeg de appelazijn, de honing, het water, de gember en de cayennepeper toe. Meet deze ingrediënten zorgvuldig af en doe ze in de pot.
- Als de honing hard is, zet deze dan in de koelkast of verwarm de pot honing een minuut of twee in een bakje met water. Op deze manier kun je dit ingrediënt gemakkelijker door de rest van de ingrediënten mengen en een glad mengsel krijgen. Afhankelijk van het vermogen van je magnetron moet je dit waarschijnlijk op een lagere stand doen zodat de honing niet kookt of verbrandt.
Doe het deksel of de dop erop en schud goed met de pot of de fles om alles door elkaar te mengen. Wanneer je de ingrediënten toegevoegd hebt doe je het deksel of de dop op de pot of de fles en schud je er krachtig mee om alle ingrediënten door elkaar te mengen.
Neem als volwassene naar behoefte maximaal 3 theelepels per keer om je hoest te verzachten. Je kunt meer van deze siroop nemen dan van een gewone hoestsiroop uit de winkel omdat het mengsel geen ingrediënten bevat waarvan je suf kunt worden.[12]
- Deze siroop kan ook helpen bij verstopping en kan je bijholten vrijmaken.
Schud het mengsel steeds goed voordat je het gebruikt. In de koelkast kunnen de ingrediënten naar de bodem zakken, dus je moet de siroop steeds goed schudden voor gebruik om alle ingrediënten volledig door elkaar te mengen. Het kan zijn dat je de siroop voor het schudden op moet warmen omdat honing in de koelkast hard wordt.
- Vergeet niet dat je de magnetron wellicht op een lagere stand in moet stellen als je de siroop op deze manier verwarmt.
Maak om de paar dagen een nieuwe hoeveelheid. Honing zal in de koelkast hard worden en de kruiden zullen iets minder krachtig worden. De siroop zal dus effectiever werken als je om de paar dagen een nieuwe hoeveelheid maakt.
Hoestsiroop met mierikswortel
Haal verse mierikswortel bij een supermarkt of op de markt. Verse mierikswortel is een stuk krachtiger dan de bewerkte mierikswortel die je in een pot kunt kopen en zal bij dit recept dus ook effectiever werken. Zoek naar een wortel die stevig aanvoelt, schoon is en geen oneffenheden heeft.[14]
Maak een kleine fles of een weckpot schoon. Je zult deze fles of weckpot gebruiken om de hoestsiroop in te mengen, maar ook om het mengsel in de koelkast te bewaren.
Meet de juiste hoeveelheid honing af en giet deze in de pot. Voeg de hoeveelheid honing toe die hierboven vermeld staat zodat je de honing met de mierikswortel kunt gaan mengen.
Schil en rasp de verse mierikswortel. Nadat je de mierikswortel in water gewassen hebt, gebruik je een dunschiller om het buitenste laagje van de wortel te verwijderen en wrijf je met de geschilde mierikswortel over een rasp.[15]
- Een fijne rasp voor voedingsmiddelen is erg geschikt om mierikswortel mee te raspen.
- Het is een goed idee om de verse mierikswortel te raspen in een goed geventileerde ruimte omdat er sterke dampen afkomen. Draag als voorzorgsmaatregel tevens handschoenen die geschikt zijn voor het bereiden van voedsel. Door mierikswortel klaar te maken kunnen je ogen gaan tranen, net zoals dat gebeurt bij het fijnhakken van een ui.[16]
- Bewaar de ongeschilde mierikswortel in een plastic zakje in je koelkast.
- Het is misschien verleidelijk om meer mierikswortel toe te voegen in de hoop dat je sneller van je hoest af bent, maar een klein beetje is al erg effectief. Door grote hoeveelheden mierikswortel kun je maagklachten krijgen.
Voeg het snufje mierikswortel toe aan de honing in de pot en laat het mengsel meerdere uren staan. De hoestsiroop zal hier sterker van worden.
- Roer het mengsel voordat je er wat van neemt om ervoor te zorgen dat de mierikswortel en de honing goed met elkaar gemengd zijn.
Neem naar behoefte enkele lepels siroop. Neem enkele lepels siroop naar behoefte om je hoest te verzachten.
Bewaar de hoestsiroop in de koelkast. Met dit recept maak je niet veel hoestsiroop. Je moet het mengsel wel in de koelkast bewaren omdat mierikswortel bij kamertemperatuur minder krachtig wordt.[17]
-
- Wellicht moet je het mengsel voorzichtig in de magnetron opwarmen omdat honing in de koelkast hard wordt.
Hoestsiroop met honing, boter, melk en knoflook
Dit is een niet-geverifieerd recept van een lezer.
Doe de boter in een pan en zet de pan op het fornuis.
Klaar. Met een beetje geluk zul je minder last van je hoest hebben en zal je keel zachter aanvoelen.
Tips
- Weckpotten zijn erg geschikt voor het mengen en bewaren van deze hoestsiropen.
- Zelfgemaakte hoestsiropen moeten vaak in de koelkast bewaard worden om vers te blijven. Je moet ze ook schudden of mengen voordat je een dosis neemt omdat sommige van de kruiden, specerijen of ingrediënten naar de bodem van de fles of pot zakken.
Waarschuwingen
- Bespreek de veiligheid van deze huismiddeltjes met de arts van je kind voordat je ze aan een kind geeft.
- Kinderen jonger dan een jaar mogen geen honing hebben, omdat ze het risico lopen om vergiftigd te worden met een bacterie waardoor ze infantiel botulisme kunnen krijgen.
- Mensen die allergisch zijn voor bijen of gevoelig zijn voor stuifmeel mogen geen rauwe honing eten.[18]
- Zorg ervoor dat je honing niet gemaakt is van planten uit het plantengeslacht rododendron, want deze planten kunnen giftig zijn.[19]
- Voeg geen etherische oliën aan je zelfgemaakte hoestsiropen toe. Als je etherische oliën inslikt kun je namelijk leverproblemen krijgen.
- Je kunt het beste medische hulp inroepen als je hoest na enkele weken niet minder geworden is, gepaard gaat met koorts of als je groen of geel slijm ophoest.[20]
Bronnen
Je kunt interesse hebben in: