Is appelazijn echt zo gezond?

(Health Bytes) Het is een middeltje uit grootmoeders tijd, maar er zijn nog steeds veel mensen die geloven dat appelazijn (of appelciderazijn) helpt tegen diverse kwalen. Het zou een gezondheidselixir zijn, dat geschikt is voor de behandeling van aambeien, keelpijn, gewrichtspijn, heesheid, hoofdpijn, slaapstoornissen, wratten en een hoge bloeddruk. Ook zou het zeer geschikt zijn voor een detox of om af te vallen. Ellie Krieger, voedingsdeskundige, ging op onderzoek uit en doet daarvan verslag in The Washington Post.

Er blijkt substantieel bewijs te zijn dat de consumptie van appelazijn kan helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te krijgen, wat op zijn beurt het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verkleint. Een onderzoeker van de Arizona State University legt uit: ‘Appelazijn lijkt de enzymen die helpen bij het verteren van zetmeel te remmen. Als zetmeel niet volledig verteerd wordt, leidt dat tot een lagere bloedsuikerspiegel; wel zo’n 20 tot 40% lager, zowel bij gezonde mensen als bij diabetici.’ Dit effect is kleiner als voedsel met weinig granen en vezels wordt gegeten (omdat er dan een minder hoge piek ontstaat) en er is geen effect als je geen zetmeel eet.

Onverteerd zetmeel kan ook een prebiotische werking hebben. Dit houdt in dat als het door de darmen passeert, het de goede bacteriën in je darmen voedt. En deze darmbacteriën zijn goed voor onze gezondheid, omdat ze onze spijsvertering en ons immuunsysteem ondersteunen.

Ook de claim dat je van het drinken van appelazijn afvalt, wordt enigszins door de wetenschap ondersteund. Als zetmeel minder goed verteerd wordt, neem je ook minder calorieën op uit zetmeelrijke producten. Maar appelazijn is zeker geen wondermiddel om af te vallen. Onderzoek van de Arizona State University laat een zeer bescheiden gewichtsverlies zien van 500 gram tot 1 kilo na 12 weken. In een Japanse studie uit 2009 werd na 12 weken een gewichtsverlies van 1 tot 2 kilo vastgesteld.

Kunnen we nu concluderen dat appelazijn goed is voor onze gezondheid? Ja en nee. Appelazijn heeft een aantal (matig) positieve effecten, maar het werkzame bestanddeel is azijnzuur en dat vind je in alle soorten azijn. Er zitten ook geen merkbare hoeveelheden vitaminen, mineralen of pectine in appelazijn, zoals vaak beweerd wordt door marketeers. Als je die stoffen wil binnenkrijgen, kun je beter een appel eten.

Bovendien moet je zuinig zijn met het gebruik van ieder type azijn. Als je 1 of 2 eetlepels azijn oplost in 250 ml water en dat vlak voor het eten drinkt, is dat ruim voldoende. Het is belangrijk om het azijnwater vlak voor het eten te drinken om je maag voor te bereiden op de consumptie van zetmeel.

Drink de azijn nooit puur. Dat kan het weefsel van de mond en de slokdarm aantasten en het kan leiden tot tanderosie. Ook de combinatie met medicijnen valt af te raden. Zo kan het voor mensen met diabetes, die insuline gebruiken schadelijk zijn.

Bron: Health Bytes


Je kunt ook interesse hebben in:

Hoe meer water drinken kan helpen bij het afvallen

Translate »