Laetrile (vitamine B17 of amygdaline): gezondheidseffecten, mythes en voedselbronnen
(aHealthylife | Juglen Zwaan) Laetrile wordt vaak abusievelijk amygdaline of vitamine B17 genoemd. Het is echter in feite een medicijn dat gezuiverde amygdaline bevat – een stof die gevonden wordt in de pitten en zaden van veel vruchten, rauwe noten, bonen en andere plantaardige voeding (1, 2). De meeste bekendheid geniet laetrile als controversieel kankerremmend middel. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze forse claim kan staven (1). Dit artikel legt uit wat er te weten valt over laetrile, wetenschappelijk onderbouwd.
Wat is laetrile?
Laetrile is de naam van een medicijn dat in 1952 werd gemaakt door Dr. Ernst T. Krebs, Jr. (3). Het bevat gezuiverde amygdaline, een stof die van nature voorkomt in (1, 4):
- Ongebrande noten: Zoals bittere amandelen, rauwe (zoete) amandelen en macadamianoten
- Groenten: Wortelen, selderie, bonenkiemen, groene bonen, limabonen en boterbonen
- Zaden: Gierst, lijnzaad en boekweit
- Pitten: Van abrikozen, appels, pruimen, kersen en peren
Je kunt laetrile als pil krijgen of als injectie in de aderen of spieren (1). Het is een controversiële kankerbehandeling die in de jaren 1970 populair was. In veel staten in de VS werd het echter verboden nadat uit onderzoek was gebleken dat het niet effectief zou zijn en mogelijk giftig (3, 5). Op zijn weg door het lichaam wordt laetrile omgezet in blauwzuur (waterstofcyanide), een stof die ervoor kan zorgen dat cellen geen zuurstof kunnen gebruiken, waardoor ze uiteindelijk sterven (1, 6). Er zijn theorieën die stellen dat blauwzuur een antikankerwerking zou hebben, maar deze theorieën kunnen niet veel bewijs aanvoeren om hun beweringen te staven (7, 8). Interessant genoeg is er wel enig bewijs dat laetrile gunstige gezondheidseffecten kan hebben. Uit studies is namelijk gebleken dat het de bloeddruk kan helpen verlagen, pijn kan verlichten en de immuniteit verbeteren (9, 10, 11).
Kortom: Laetrile is een medicijn dat gezuiverde amygdaline bevat. Het wordt in het lichaam omgezet in blauwzuur, waarvan wel beweerd wordt dat het een antikankerwerking zou hebben.
Hoe werkt het?
Het lichaam breekt laetrile af in drie verbindingen: waterstofcyanide ofwel blauwzuur, benzaldehyde en prunasine (2). Blauwzuur blijkt de belangrijkste verbinding te zijn voor de gezondheidseffecten. Men denkt ook dat dit het voornaamste kankerwerende ingrediënt is in laetrile (12). Bepaalde enzymen in het lichaam zetten blauwzuur om in een minder giftige molecule genaamd thiocyanaat. Deze molecule werd voorheen gebruikt als bloeddrukmedicijn, want het werkt bloedvatverwijdend. Later stopte men met het gebruik ervan vanwege de toxische effecten (13, 14, 15). Er zijn vier mogelijke theorieën over hoe laetrile kanker zou kunnen bestrijden. Deze theorieën worden echter niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Twee van de theorieën beweren dat kankercellen rijk zijn aan enzymen die laetrile omzetten in cyanide. Omdat cyanide cellen doodt, betekent dit dat kankercellen laetrile zouden afbreken tot cyanide waardoor diezelfde cellen zouden worden gedood (7, 8). Er is echter geen bewijs dat kankercellen deze enzymen, die zouden zorgen voor omzetting in cyanide, daadwerkelijk bevatten (16, 17). De derde theorie gaat ervan uit dat kanker wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B17 (amygdaline). Er is geen bewijs dat amygdaline echt een vitamine is. Het wordt ook niet van nature in het lichaam gevonden en je lichaam kan geen gebrek hebben aan amygdaline (18, 19, 20). De laatste theorie stelt dat blauwzuur, dat gemaakt wordt door laetrile af te breken, de zuurgraad in kankercellen zou verhogen waardoor ze afsterven. Maar blauwzuur maakt geen onderscheid en zal naast kankercellen ook gezonde cellen doden (21).
Kortom: Het is niet duidelijk hoe laetrile in staat zou zijn kanker te bestrijden. Een paar theorieën suggereren echter dat het specifiek kankercellen zou aanvallen of voedingstekorten zou behandelen.
Mogelijke voordelen van laetrile
De meeste studies naar laetrile zijn gericht op de effecten op kanker, maar sommige studies stellen vast dat amygdaline, de natuurlijke vorm van laetrile, andere gunstige effecten kan hebben. Een aantal daarvan worden hieronder vermeld:
- Verlaging van bloeddruk: Bij een onderzoek bleek amygdaline te helpen de systolische bloeddruk (de bovendruk) te verlagen met 28,5% en de diastolische (de onderdruk) met 25%. Deze effecten werden nog versterkt als er vitamine C bij werd ingenomen (9).
- Pijnbestrijding: Uit verschillende dierstudies blijkt dat amygdaline ontstekingspijn kan helpen verlichten, zoals bij artritis. Er is echter nog gebrek aan bewijs dat dit ook geldt voor mensen (10, 22).
- Stimulering van immuunfunctie: Een in vitro studie constateerde dat amygdaline het vermogen van immuuncellen om zich aan prostaatkankercellen te hechten verbeterde (11).
Bedenk wel dat er maar erg weinig bewijzen zijn voor de hierboven genoemde gunstige effecten. Voordat er aanbevelingen over het gebruik van laetrile kunnen worden gedaan is meer onderzoek nodig
Kortom: Er is enig bewijs dat laetrile de bloeddruk kan helpen verlagen, pijn kan verlichten en de immuniteit kan versterken. Er is echter meer onderzoek nodig bij mensen.
Waarom wordt laetrile ook een vitamine genoemd?
Laetrile wordt vaak ten onrechte vitamine B17 genoemd. In feite is het een gepatenteerd medicijn dat dr. Ernst T. Krebs in 1952 heeft ontwikkeld. In de jaren 70 van de vorige eeuw beweerde dr. Krebs ten onrechte dat alle soorten kanker werden veroorzaakt door vitaminegebrek. Hij beweerde ook dat laetrile de ontbrekende vitamine was bij kanker en hij noemde het vitamine B17 (23). Hij noemde het waarschijnlijk zo om ervoor te zorgen dat het als voedingssupplement zou worden geregistreerd en niet als medicijn. Waarschijnlijk was dat omdat de strenge federale wetten die van toepassing zijn om medicijnen op de markt te brengen niet gelden voor supplementen. Interessant is dat dr. Krebs en zijn vader eerder nog een vitamine hadden gecreëerd, vitamine B15, of pangamidezuur. Dit was ook een supplement dat een reeks ziektes zou genezen (23, 24).
Kortom: Waarschijnlijk kreeg laetrile de naam vitamine B17 om het als voedingssupplement op de markt te kunnen brengen in plaats van als medicijn. Op deze manier konden de strenge wetten ten aanzien van medicijnen worden omzeild.
Werkt laetrile bij kanker?
In de jaren 1970 was laetrile een populaire alternatieve behandeling tegen kanker (8). Tegenwoordig is het echter in veel staten in de VS verboden door de Amerikaanse Voedsel en Warenautoriteit (FDA) omdat het ernstige bijwerkingen kan hebben (ook in Nederland is laetrile verboden). Om maar te zwijgen over het gebrek aan bewijs voor de werkzaamheid ervan tegen kanker (3, 5, 25). In twee dierstudies werden verschillende soorten kanker behandeld met alleen laetrile of een combinatie van laetrile en een enzym dat helpt om het te activeren. In beide studies bleken de dieren geen enkele verbetering te vertonen na de behandeling. Momenteel zijn er maar twee studies die het effect van laetrile op kanker bij mensen hebben onderzocht, hoewel ze allebei geen vergelijking hebben gemaakt met een placebobehandeling. Het is dus niet duidelijk of laetrile beter is dan helemaal geen behandeling (28). Bij een studie kregen 178 mensen met kanker laetrile. De wetenschappers vonden geen significant effect op kanker. Sommige mensen kregen zelfs cyanidevergiftiging (29). In een ander onderzoek kregen zes mensen met kanker laetrile. Men ontdekte dat laetrile niet hielp; bij alle zes bleef de kanker zich uitzaaien (30). Een paar verslagen geven wel aan dat laetrile zou helpen tegen kanker, maar ook in deze verslagen kon niet worden aangetoond dat het alleen laetrile was dat zorgde voor verbetering (28). Als laatste blijkt uit een paar in vitro studies dat laetrile het ontstaan van tumoren kan verminderen door genen te onderdrukken die de tumoren helpen te groeien. Er is echter geen bewijs dat ditzelfde effect zal optreden bij levende mensen (31, 32, 33). Al met al wordt aangetoond dat laetrile niet werkt als kankerbehandeling. Het is ook erg gevaarlijk vanwege het feit dat het zeer giftig kan zijn en de dood kan veroorzaken.
Kortom: Er is duidelijk bewezen dat laetrile niet effectief is als behandeling tegen kanker bij mensen en dieren. Hoewel er enige meldingen zijn dat laetrile wel zou helpen tegen kanker, zijn die niet gebaseerd op goed wetenschappelijk onderzoek.
Bijwerkingen van laetrile
Laetrile blijkt verschillende bijwerkingen te kunnen hebben (34, 35, 36, 37). De meeste daarvan worden veroorzaakt door te veel blauwzuur ofwel waterstofcyanide in het lichaam. Daarom zijn de symptomen van laetrilevergiftiging hetzelfde als van cyanidevergiftiging (8). De volgende bijwerkingen zijn onder meer mogelijk:
- Misselijkheid en overgeven
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Blauwachtige huid door zuurstofgebrek
- Leverschade
- Abnormaal lage bloeddruk
- Hangende oogleden (ptosis)
De bijwerkingen kunnen verergeren door:
- Laetrile te nemen in pilvorm in plaats van via een injectie
- Rauwe amandelen eten of gemalen vruchtenpitten naast inname van laetrile
- Te veel vitamine C innemen naast inname van laetrile
- Fruit en groenten te eten die de effecten van laetrile kunnen verergeren, zoals wortels, bonenkiemen, selderie en perziken
Uit onderzoek blijkt dat vitamine C een wisselwerking kan aangaan met laetrile waardoor het toxische effect toeneemt. Vitamine C versnelt de omzetting van laetrile naar blauwzuur. Het put ook de voorraad cysteïne in het lichaam uit; cysteïne is een aminozuur dat het lichaam helpt te ontgiften van blauwzuur (38, 39). In sommige gevallen heeft inname van laetrile (en amygdaline) geleid tot de dood door cyanidevergiftiging (40, 41).
Kortom: Laetrile kan een reeks bijwerkingen hebben die verergeren door het als pil in te nemen of samen met te veel vitamine C. Rauwe amandelen, gemalen vruchtenpitten en bepaalde soorten fruit en groenten kunnen de symptomen ook verergeren.
Conclusie
Laetrile (amygdaline) is een zeer controversiële alternatieve kankerbehandeling. Het is in veel staten van de VS door de FDA verboden (en ook in Nederland) omdat het niet effectief werkt tegen kanker en cyanidevergiftiging kan veroorzaken. Er kleven ernstige gezondheidsrisico’s aan die zelfs tot de dood kunnen leiden. Het is dus raadzaam het niet te gebruiken (met toestemming vertaald).
Bron: aHealthylife
Je kunt ook interesse hebben in:
Vitamine D halveert aantal mentale aandoeningen bij kinderen