Ouders opgelet: Studie laat zien waarom veel artsen HPV-vaccinatie niet aanbevelen

(Nine For News | Robin de Boer) Uit een nieuwe studie in het tijdschrift Pediatrics blijkt dat er veel kinderartsen zijn die niet nadrukkelijk aandringen op HPV-vaccinatie. Het HPV-vaccin is ontwikkeld ter bescherming tegen baarmoederhalskanker. In sommige landen is het HPV-vaccin Gardasil inmiddels verboden.

Onderzoekers vroegen tussen oktober 2013 en januari 2014 circa 600 artsen over hun standpunt ten aanzien van HPV-vaccinatie. Bijna een derde van de artsen dringt niet nadrukkelijk aan op HPV-vaccinatie, waardoor steeds minder ouders hun dochters laten vaccineren.

Sommige doktoren willen meer weten over de achterliggende redenen waarom tienermeisjes gevaccineerd moeten worden. Onlangs verscheen er daarnaast een studie in het tijdschrift Cancer Epidemiology waaruit blijkt dat veel artsen HPV-vaccinatie niet aanbevelen.

Risico’s

Meer dan een kwart van de Amerikaanse artsen (27 procent) beveelt HPV-vaccinatie niet nadrukkelijk aan, terwijl 39 procent van de artsen zich niet aan het aanbevolen vaccinatieschema houdt.

Steeds meer artsen twijfelen aan de veiligheid van vaccinaties. Uit een studie in EBioMedicine blijkt dat steeds meer Franse artsen afwijken van het schema en met name door een gebrek aan vertrouwen in farmaceutische producten en de risico’s vraagtekens zetten bij vaccineren.

Geen bewijs

Dr. Diane Harper van de Universiteit van Louisville is gespecialiseerd in het humaan papillomavirus en de ziektes die ermee worden geassocieerd. Ze zette de klinische onderzoeken op die moesten gaan bepalen of vaccins tegen HPV veilig zijn.

Er zijn ongeveer 50 HPV-experts op aarde en dr. Harper is daar één van. Ze benadrukt dat er geen bewijs is dat deze vaccins werken of dat ze veilig en effectief zijn. Ze vindt dat meisjes deze vaccins niet moeten krijgen.

“Dit vaccin wordt op grote schaal aangeprezen, de voordelen zijn overdreven en de gevaren onderschat,” aldus dr. Chris Shaw van de Universiteit van Brits-Columbia.

Bron: NineForNews

Translate »