Positieve effecten yoga en tai-chi op chronisch lage rugpijn

(Global Heart | Esther Haasnoot) Studie suggereert dat yoga en tai-chi lage rugpijn kunnen verlichten.

Een ons preventie is zijn gewicht in goud waard

Als je op enig moment in je leven rugpijn hebt gehad, bent je niet de enige: Ongeveer 80 procent van de volwassenen heeft wel eens last van pijn in de onderrug. De meeste gevallen van acute rugpijn zijn het gevolg van een eenvoudige kneuzing, die na een tijdje weer herstelt. In de eerste twee weken van een acute periode van pijn, merken de meeste mensen een aanzienlijke verbetering van hun klachten. Ongeveer 85% van de mensen herstelt binnen drie maanden. Slechts een enkeling ontwikkelt langdurige klachten.

Heb je te maken met rugklachten? Denk hier niet te lichtzinnig over. Goed omgaan met lage rugpijn vereist een zorgvuldige afweging van de individuele omstandigheden en nauw overleg met vertrouwde zorgverleners. Een blessure die niet goed wordt aangepakt, kan leiden tot chronische klachten. Rugpijn kan door veel verschillende dingen veroorzaakt worden. Bovendien individuele reacties op precies dezelfde therapieën kunnen enorm verschillen. Het moeilijke deel is uit te zoeken wat werkt voor wie, en hoe goed.

Een behandeling vinden 

Vaak is rust de eerste remedie.  Wanneer rugklachten het gevolg zijn van een trauma of een verkeerde beweging, kan er sprake zijn van spierverkramping en/of beperkte beweeglijkheid van de wervelkolom. 

In de eerste dagen na het ontstaan van rugklachten doe je er verstandig aan je rug te ontzien, dus niet te veel te belasten. Je kunt dit vergelijken met bijvoorbeeld een enkelverzwikking. Maar als de klachten blijven aanhouden is een bezoek aan de huisarts is aan te raden.

Lage rugpijn en beweging

De beste manier om lage rugpijn te voorkomen en te beheersen, is om aan een vorm van lichaamsbeweging te doen. Onderzoek toont aan dat actief blijven en het geleidelijk hervatten van dagelijkse activiteiten een positieve bijdrage leveren aan het herstel. Langdurige bedrust blijkt daarentegen een negatief effect te hebben op het herstel en zorgt juist voor meer pijn, meer beperkingen in mobiliteit en het minder snel hervatten van oorspronkelijke activiteiten. Hoe langer iemand in bed blijft liggen met rugpijn, hoe vervelender de pijn wordt.

Rugpijn is een belangrijk volksgezondheidsprobleem dat vaak bijdraagt tot emotionele problemen zoals depressie, angst, slaapproblemen en zelfs sociaal isolement. Gelukkig zijn er alternatieven om deze pijn aan te pakken. Onderzoek door onderzoekers van de Florida Atlantic University is geconcludeerd dat op beweging gebaseerde mind-body oefeningen, zoals tai chi en yoga, effectief zijn bij de behandeling van lage rugpijn.

yoga

 

Hoe yoga en tai chi werken

De onderzoekers evalueerden namelijk de doeltreffendheid van drie soorten mind-body oefeningen: yoga, tai chi (waarbij zachte fysieke oefeningen en stretchoefeningen worden gecombineerd met mindfulness), en qigong (een Chinese meditatietherapie die zich concentreert op lichaamsbewustzijn tijdens langzame en repetitieve lichaamsbewegingen). Wat de onderzoekers ontdekten was dat mind-body oefeningen zoals yoga en tai chi effectief waren in het verminderen van pijn in de onderrug, het verminderen van pijngerelateerde invaliditeit, het verbeteren van functionele mogelijkheden, en het verminderen van depressie en angst.

Mind-body oefeningen 

Naast het versterken van het lichaam bieden mind-body oefeningen zoals yoga en tai chi als extra voordeel het versterken van de geest. Lichaam, geest en ziel vormen een geheel. Dat wil zeggen; alles is met elkaar verbonden en beïnvloed elkaar. Mensen met chronische pijn zijn dikwijls vervuld van angst, bezorgdheid, en/of depressie. Mind-body bewegingservaringen zoals yoga en tai chi zijn uitstekend om deze problemen aan te pakken. Zolang je maar voorzichtig bent. 

“Yoga, tai chi en qi gong kunnen worden gebruikt als doeltreffende alternatieven voor pijnmedicatie, chirurgie of behandelingen met injecties, zoals bij zenuwblokkades, die bij de behandeling van lage rugpijn veel bijwerkingen hebben.” Vertelde  JuYoung Park, PhD, auteur van de studie en universitair hoofddocent aan de Phyllis and Harvey Sandler School of Social Work aan de universiteit van Florida. “We hebben meer klinische studies en empirisch bewijs nodig, zodat clinici dit soort interventies met meer vertrouwen kunnen voorschrijven voor de behandeling van lage rugpijn bij hun patiënten.”

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

13 voordelen van yoga die wetenschappelijk onderbouwd zijn

Medici waarschuwen: hele generatie jongeren met rugproblemen door slechte houding

Translate »