De negatieve invloed van rommel op de geestelijke gezondheid

(Global Heart | Esther Haasnoot) Hoewel het verzamelen van een paar extra bezittingen misschien niet zo belangrijk lijkt, kan rommel een negatieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid. Dit artikel gaat over wat rommel is, en over de invloed van rommel op de geestelijke gezondheid.

Hoe beïnvloedt een rommelige kamer je geestelijke gezondheid

Doorzoek je stapels kleding om het shirt te vinden dat je vandaag wilt dragen? Als je het huis verlaat, heb je moeite om je sleutels te vinden tussen alle spullen op de tafel? Krijg je de schuurdeur niet helemaal open omdat er te veel spullen in de weg staan? Misschien zeg je tegen jezelf: ik ruim het later wel op. Maar de tijd verstrijkt en je huis, werkruimte of auto is nog steeds tot de nok toe gevuld met spullen. Als dit je aanspreekt, bent je niet de enige. Maar veel mensen realiseren zich niet het verband tussen rommel en geestelijke gezondheid.

Wat is de impact van rommel op de geestelijke gezondheid?

Hoe vaak denkt je niet “mijn hersenen zijn overbelast”? Hoewel dit vooral voorkomt bij vrouwen en voornamelijk moeders, ervaren de meeste volwassenen gevoelens van verstrooidheid die kunnen leiden tot chronische stress, slapeloosheid, onvermogen om te ontspannen, beslissingsmoeheid, en zelfs regelrechte angstaanvallen.

Onze hersenen kunnen zich op een beperkte hoeveelheid prikkels tegelijk concentreren. Dus als je omringd bent door rommel als je bijvoorbeeld thuis probeert te werken, kan de rommel het moeilijker maken om helder te denken. Chaos ook leiden tot constant gevoel van frustratie omdat het veel meer moeite kost om dagelijkse taken te voltooien.

Rommel kan ons ook minder productief maken en leiden tot coping- en vermijdingsstrategieën, waardoor we eerder geneigd zijn te snacken en tv-programma’s te kijken over andere mensen die hun leven wel of niet ordenen. Bovendien kan het een tol eisen op relaties. 

Reiniging heeft niet dus alleen betrekking op ons fysieke lichaam. We kunnen het ritueel ook gebruiken om onze huizen te zuiveren van dingen die ons niet langer dienen om ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden.

Chaos: een trigger voor angst en depressie

Je hebt misschien wel eens verhalen gehoord over extreme verzamelaars die onmogelijk afstand kunnen doen van een overschot aan spullen en uiteindelijk psychologische hulp nodig hadden om een normaal leven te kunnen leiden. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs kleine hoeveelheden rommel een mentale en emotionele tol kunnen eisen. Bijvoorbeeld de vuile vaat die in de gootsteen blijft staan, stapels papier op de vloer en rondslingerend speelgoed kan bij sommige mensen de spanning en het stressniveau verhogen. Rotzooi wordt ook in direct verband gebracht met angst, depressie en vermoeidheid bij vrouwen. 

Daar zijn verschillende redenen voor. Het heeft vooral te maken met een gevoel van verlies van controle over het eigen leven. Deze gevoelens van ontoereikende zelfcontrole kunnen ook bijdragen tot zaken als overeten, hersenmist en overweldiging. 

Een puinhoop als gevolg van uitstelgedrag wordt ook in verband worden gebracht met een aanzienlijke afname van de tevredenheid over het leven. Met andere woorden: rommel geeft ons het gevoel geen controle meer te hebben, wat schadelijk is voor onze eigenwaarde, zelfcontrole en ons gevoel van welzijn.

Het is ook niet ongewoon dat partners ruzie maken over de vraag of de spullen van de een niet te veel ruimte innemen. Een relatie kan extra onder druk komen te staan als jouw rommel een ergernis is voor degene met wie je samenwoont. Bovendien, als je geen vrienden uitnodigt omdat je huis rommelig is, kun je een gevoel van sociaal isolement of zelfs schaamte voelen.

Een laatste advies: vergeet perfectie

Natuurlijk wordt niet iedereen op dezelfde manier beïnvloed door rommel. Bijvoorbeeld, iemand met perfectionistische neigingen is waarschijnlijk meer gestrest door rommel. Maar door je bewust te worden van hoeveel rommel je hebt en of je daardoor stress ervaart, ben je beter in staat om te bepalen of je je fysieke ruimte kunt aanpassen en je geestelijke gezondheid kunt verbeteren.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Huis opruimen volgens de Swedish Death Cleaning methode

Staat een schone ruimte gelijk aan een heldere geest?

Translate »