8 kleine bespaartips die je veel geld gaan opleveren

(Leukegeit | Billy) Met de kleine bespaartips in dit artikel kun je veel geld besparen. De bespaartips zijn makkelijk uit te voeren, waardoor je het direct gaat voelen in je portemonnee, bankrekening of spaarpot!

Kleine bespaartips – helpt dit echt?

Helpen die kleine beetjes besparen nou echt of is het vooral gebakken lucht? De één zegt van wel, de ander vindt van niet. Ik ben er van overtuigd dat al die kleine bespaartips je echt gaan helpen om meer geld over te houden.

Wil je direct resultaat zien? Zet dan het geld van iedere besparing opzij (in een spaarpot of op een spaarrekening). Het is een beetje wat mensen doen als ze stoppen met roken. Het geld van ieder niet gerookt pakje sigaretten wordt apart gelegd. Vaak wordt er gespaard voor iets wat ze graag willen hebben.

Ditzelfde kun jij ook doen – of het nu gaat om een goedkopere verzekering of met het stoppen van een slechte gewoonte. Zet het geld opzij en bedenk er een leuke bestemming voor.

Om je op weg te helpen om geld te besparen vind je hieronder 8 kleine bespaartips. Wellicht vind je sommige tips voor de hand liggend, maar de bespaartips zijn altijd makkelijk uit te voeren en je bespaart er veel geld mee. Lekker effectief, daar hou ik van.

1. Consuminderen

Ben je van jezelf een big spender? Dan kan het uitvoeren van deze bespaartip nog een uitdaging worden. Ga bewuster om met je geld door te consuminderen. Consumeer minder, zo simpel is het. Even geen kaasstengel meer halen bij de bakker, geen kandelaar kopen die in de aanbieding is, geen nieuwe televisie. Gewoon even niks. Voor de één zal deze tip geen probleem zijn, voor een ander kan het een stuk uitdagender zijn.

Schrijf eens op welke uitgaven (en bedoel ik niet de vaste lasten en boodschappen) je afgelopen maand hebt gedaan. Leg jezelf een 30 dagen no spend challenge op. De hele maand geen geld uitgaven aan nieuwe gadgets, accessoires, kleding, etc.

2. A-merk versus huismerk

Een groot gedeelte van de prijs van een product wordt bepaald door de marketingkosten. Een fles limonadesiroop van een A-merk kost tot wel 4 keer meer dan een fles siroop van het huismerk. Het overgrote deel van het prijsverschil wordt bepaald door de marketingkosten.

Bedenk eens van welke producten in de supermarkt je best wel eens het huismerk kunt proberen. Je kunt hier echt heel veel geld mee besparen.

3. Halveer je doseringen

Als we kijken naar schoonmaakmiddelen, dan krijgen we vaak te horen dat we er te veel van gebruiken. Vaak zelfs het dubbele dan nodig is. Teveel wasmiddel, wasverzachter, allesreiniger, afwasmiddel. En teveel wasmiddel zou zelfs een averechts effect hebben op het schoon worden van de was. Niet fijn.

Stop met het leegknijpen van de fles afwasmiddel (wie kent de slogan “Wie kan rekenen, rekent op Dreft.” niet), houd je aan de juiste dosering wasmiddel en gebruik eens een halve vaatwastablet. Kijk ook eens naar het maken van je eigen schoonmaakmiddelen.

4. Zeg dure abonnementen op

Check je afschriften en bekijken welke lopende abonnementen er gaande zijn. Beoordeel kritisch of je de abonnementen wilt (of moet) aanhouden of niet. Twijfel je nog? Zeg het abonnement dan eens op. Heb je achteraf spijt gekregen? Geen zorgen – je kunt altijd weer een nieuw abonnement afsluiten.

Een persoonlijk voorbeeld? Het niet hebben van een TV-abonnement levert me maandelijks een paar tientjes op. Op jaarbasis bespaar ik hiermee een paar honderd euro. Ka-tching!

5. Kies alleen noodzakelijke verzekeringen

We houden van een goed gedekte verzekering. Je wilt tenslotte niet voor verrassingen komen te staan als je auto wordt gestolen of als er een lekkage in je huis plaatsvindt. En toch hebben veel mensen een extra of te dure verzekering.

Het is goed om:

  • te kijken welke verzekeringen je echt nodig hebt
  • te kijken of je premie naar beneden kan

In veel gevallen kan de maandelijkse premie een stuk naar beneden. Zonde om het niet even te checken. Ik raad je echt aan om je premies er vandaag nog bij te pakken en te bekijken op welke verzekeringen je kunt besparen.

6. Weekbudget

Eén van de kleine bespaartips is door jezelf en het gezin een weekbudget te geven. Je bepaalt wat jullie iedere week nodig hebben voor de boodschappen en zorgt dat je onder dit bedrag blijft. Een gezin bestaande uit moeder, vader en twee kinderen spendeert hier gemiddeld per week 148 euro aan.

Houd je na het weekbudget geld over (na de vaste lasten én het weekbudget), dan kun je dit bedrag op een spaarrekening zetten.

7. Grote porties koken

Door op één dag dubbele porties eten te koken bespaar je tijd én geld. Hoe?

  • Tijd besparen – je hebt extra gekookt en hoeft een dag niet in de keuken te staan of naar de supermarkt.
  • Geld besparen – je verbruikt geen energie (gas, elektriciteit), alleen even snel bij het opwarmen. Ook word je die dag in de supermarkt niet verleid tot het doen van impulsaankopen.

8. Hoe kleiner, hoe fijner

Mijn motto luidt: hoe kleiner iets is, des te fijner het wordt. Het is een kleine bespaartip die je veel geld kan besparen. Dit gaat natuurlijk niet altijd op, maar in veel gevallen wel. Zo kun je:

  • kiezen voor een klein(er) huis. Een kleiner huis zorgt voor een lagere hypotheek. In een kleiner huis heb je minder spullen nodig, kost minder energie, etc.
  • kiezen voor een kleinere auto (of helemaal wegdoen). Een kleine auto kost minder in aanschaf dan een grotere auto, scheelt benzine, je bespaart op de wegenbelasting en de maandelijkse premie van je autoverzekering.

Of je nu krap bij kas zit of niet, geld besparen is altijd fijn. Ik hoop dat de bespaartips in dit artikel je gaan helpen voor meer financiële vrijheid.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Zestien dingen die je kan invriezen om geld en tijd te besparen

Dit kun je allemaal schoonmaken met groene zeep

Translate »